Annons:
MSB
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

MSB tog emot sponsring från leverantör

Anställda på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har blivit bjudna på middagar av en leverantör i samband med olika möten både i Sverige och utomlands. Dessutom har MSB låtit en leverantör sponsra med alkohol i samband med ett evenemang, avslöjar Aftonbladet.

MSB har avtal med Airbus Defence & Space, som är en av de leverantörer som pekas ut i en pågående utredning av internrevisionen. Företaget har enligt Aftonbladet ett avtal med MSB som enligt myndighetens uppskattning är värt omkring två miljarder kronor. Avtalet handlar om att leverera utrustning och tjänster som rör kommunikationssystemet Rakel.

Aftonbladets granskning visar att flera MSB-anställda blivit bjudna av Airbus-koncernen på en galamiddag på lyxhotell och andra middagar i olika länder. 

Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem, var inte med själv på galamiddagen i Frankrike, men bekräftar till tidningen att det saknas beslut från generaldirektören angående middagen, något som krävs enligt myndighetens egna interna riktlinjer.  

”Min ambition är aldrig att bryta mot riktlinjer och principer som vi har på myndigheten. Sen har jag inga problem med att säga att jag begår fel”, säger Minna Nyman till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet har också Airbus Defence & Space sponsrat med alkohol på ett stort MSB-evenemang - Rakeldagen.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger till tidningen att han aldrig hört talas om något liknande:

”Myndigheter ska inte ta emot privata bidrag till verksamheten. Det strider mot grundlagen. Som myndighet ska du vara saklig och opartisk. Det vore jättekonstigt om du kan ta emot privat sponsring från ett företag som du kommer befinna dig i en framtida upphandling med."

STs avdelningsordförande Jan Karlsson känner till att det pågår en intern utredning.

– Den tillsattes efter att det kom in anonyma brev med tips om detta till myndigheten före jul, säger han till Publikt.

Däremot är han inte insatt i själva utredningen och har inte tagit del av några resultat.

– Jag inväntar resultaten från internrevisionen, men det är såklart allvarligt om uppgifterna stämmer, säger Jan Karlsson.

UPPDATERING: MSBs vikarerande generaldirektör Nils Svartz säger i en senare intervju till Aftonbladet att myndigheten ska sluta ta emot sponsrad alkohol.

Bli den första att tycka till!