Muthärva också på Rikspolisstyrelsen

MUTOR2013-10-11

Ytterligare ett åtal läggs nu till den stora muthärvan kring Kriminalvårdens tidigare fastighetschef. Denna gång handlar det om mutaffärer på fastighetschefens tidigare arbetsplats Rikspolisstyrelsen.

Det hela började 2004 när Rikspolisstyrelsen skulle etablera en personaladministrativ central. Genom en riggad upphandling ska Rikspolisstyrelsen ha slutit ett hyreskontrakt som blev nära nio miljoner kronor för dyrt. Enligt åtalet ska fastighetschefen och hans medhjälpare ha tagit emot mutor på 750 000 kronor.

Upplägget är detsamma som i de mutaffärer som fastighetschefen redan står åtalad för på Kriminalvården: Genom sin vän, ”mellanhanden” – som vid sidan av en anställning på Swedbank drivit ett konsultbolag i fastighetsfrågor – har fastighetschefen tagit emot mutor för att driva igenom fastighetsaffärer eller hyresavtal.

Enligt förundersökningen ska han i det här fallet ha hävdat att han tagit in 18 olika hyresofferter för lokaler i Linköping och ur dessa valt ut de två alternativ som enligt hans mening var förmånligast.

Problemet är att det inte finns några spår på Rikspolisstyrelsen av andra offerter än de två som fastighetschefen presenterat. Advokatfirman som på Rikspolisstyrelsens uppdrag undersökt turerna skriver: ”Det får därför anses klart att (fastighetschefen) inte inhämtat några andra förslag än de två.”

Därefter ska upphandlingen ha ”riggats” för att utfalla till den enes fördel.

I förundersökningen bedömer man skadan av det ingångna avtalet till minst 8,9 miljoner kronor jämfört med om det ingåtts på marknadsmässiga villkor.

Publikt har tidigare berättat om den omfattande muthärvan på Kriminalvården, där fastighetschefen började arbeta 2005. I den muthärvan är fyra personer åtalade. Värdet av mutorna uppskattas av åklagaren till runt 28 miljoner kronor mellan 2006 och 2010.

Till det åtalet läggs nu det som åklagaren menar att fastighetschefen gjort sig skyldig till under sin tid på Rikspolisstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mutor
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA