Mycket att vinna på en god arbetsmiljö

TCO2016-05-18

Bra arbetsmiljö är nyckeln till lägre sjukfrånvaro och ett längre arbetsliv. Den slutsatsen drar TCO i en rapport som bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, och Arbetsmiljöverket.

Utvecklingen med ökande sjuktal kan brytas. Lösningen är att fokusera på det som gör oss friska och samarbete mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och ­ansvariga myndigheter, skriver TCO i rapporten Friskt jobbat, allt att vinna. Undersökningen visar att åtta av tio tjänstemän är nöjda med sina jobb och att tre av fyra upplever arbetet som meningsfullt. Ungefär varannan anger att de har möjlighet att lära nytt och utvecklas i arbetet dagligen eller åtminstone en eller ett par dagar i veckan.

Det finns dock ett tydligt samband mellan arbete med hög anspänning och risken att drabbas av arbetsrelaterade besvär. Tjänstemän som upplever hög anspänning har också högre sjukfrånvaro.

Rapporten visar att kvinnliga tjänstemän i dubbelt så hög utsträckning som manliga har arbeten med hög anspänning – höga krav och låg kontroll. Mer än fyra av tio av de kvinnliga tjänstemännen lever med hög anspänning i jobbet. Kvinnor drabbas också oftare av arbetsrelaterade besvär, som problem att koppla bort tankar på jobbet, sömnsvårigheter, olust att gå till jobbet, kroppslig uttröttning och ont i övre delen av ryggen. Yngre kvinnor drabbas i högre utsträckning än äldre kvinnor, främst när det gäller olust att gå till jobbet, kroppslig uttröttning och ont i ryggen.

Att arbeta heltid med övertid ökar också risken för att drabbas av arbetsrelaterade besvär.

Tjänstemän på arbetsplatser med ett systematiskt arbetsmiljöarbete drabbas genomgående i lägre utsträckning av arbetsrelaterade besvär jämfört med tjänstemän på arbetsplatser som saknar systematiskt arbetsmiljöarbete. Detta samband gäller särskilt för kvinnor.

”Det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver stärkas på arbetsplatserna. Detta är inte minst viktigt för att minska förekomst av arbetsrelaterade besvär, främst bland kvinnor”, skriver TCO-ordföranden Eva Nordmark i sitt förord till rapporten.

Rapporten utmynnar bland annat i krav på ett system för medfinansiering av sjukpenningkostnaderna vid längre sjukskrivningar för att förmå arbetsgivare som inte tar sitt ansvar för arbetsmiljön att göra det, och att regeringen utreder en lag mot mobbning i arbetslivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA