Ett flertal myndigheter har råkat ut för utpressningsvirus som låser datorer och filer. En är Myndigheten för press, radio och tv, som betalade lösensumman till utpressarna.
Bild: Getty Images
Ett flertal myndigheter har råkat ut för utpressningsvirus som låser datorer och filer. En är Myndigheten för press, radio och tv, som betalade lösensumman till utpressarna.

Myndighet betalade utpressare

IT-SÄKERHET2017-11-02

Flera myndigheter har drabbats av utpressningsvirus som låst deras datorer. Myndigheten för press, radio och tv valde att betala utpressarna.

SVT har granskat hur svenska myndigheter drabbats av virusattacker, där viruset blockerar datorer och låser information, och utpressare kräver pengar för att låsa upp dem. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är entydig i sina råd till statens myndigheter – betala aldrig några pengar om du drabbas av utpressningsvirus, det gynnar kriminalitet. Men Myndigheten för press, radio och tv valde att betala sina utpressare för att låsa upp datorerna.

SVT uppger att man har tillgång till en databas som tillhör anonyma utpressare. Där hittade SVT uppgiften att Myndigheten för press, radio och tv under 2015 betalade ut cirka 5 000 kronor till sina utpressare.

”Det är klart man inte ska betala utpressare med skattemedel. Men det var ett val mellan pest eller kolera. Det var en väldigt tidspressad situation. Myndigheten kunde inte arbeta över huvud taget och ju längre tiden gick desto större blev risken att informationen skulle försvinna för alltid”, säger nuvarande generaldirektören Charlotte Ingvar-Nilsson till SVT.

Enligt Charlotte Ingvar-Nilsson rörde det rättsutredningar och en rad andra viktiga dokument som arbetats fram under många år som plötsligt var låsta. Eftersom den enda backup-kopian låg på samma server och därför också blev låst gjorde situationen ännu värre. Polisanmälan om vad myndigheten utsatts för gjordes långt senare, efter att Charlotte Ingvar-Nilsson tillträtt som chef.

Robert Jonsson, ställföreträdande chef på MSBs avdelning för cybersäkerhet, är kritisk mot agerandet hos Myndigheten för press, radio och tv:

”Det här visar tydligt att de inte har ett systematiskt säkerhetsarbete, de har inte fungerande backuprutiner och de har inte följt de råd som vi har publicerat under en längre tid”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA