Myndighet vill inte vara domare

ARBETSMILJÖVERKET2013-04-09

Arbetsmiljöverket ska döma i tvister om arbetsmiljön i byggbranschen, enligt nya byggavtalet. Men myndigheten är inte tillfrågad: ”Den rollen vill vi inte ha, det krockar med förvaltningslagen”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.

Arbetsmiljön var en av de stora stridsfrågorna i byggindustrins förhandlingar. Efter konflikthot antogs medlarnas bud som ger skyddsombud rätt att begära rådslag med arbetsgivaren. Men om parterna inte kan enas efter central förhandling ska frågan inom fem dagar lämnas till Arbetsmiljöverket för avgörande.

Bakgrunden är elektrikernas installationsavtal från 2004, som har en liknande skrivning. Men den har aldrig tillämpats, påpekar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg:

– Vi gjorde tidigt klart att vi är väldigt tveksamma till en sådan roll. Och vi har heller aldrig fått något sådant ärende.

Ingen av parterna tog kontakt med myndigheten innan årets byggavtal tecknades:

– Det kan man tycka är lite märkligt, säger Mikael Sjöberg. Vill man ha statens inblandning i sina avtal borde man kanske diskutera det med oss först.

Att döma av tvister mellan parter på arbetsmarknaden är direkt olämpligt för en myndighet, anser Arbetsmiljöverkets chef:

– Nej, det är varken lämpligt eller ens möjligt att civilrättsliga objekt som parterna kan lägga på en förvaltningsmyndighet arbetsuppgifter. Om de vill ha en sådan ordning får de gå via riksdag och regering. Annars finns risken att det får en spridning till andra avtalsområden.

Skrivningen i byggavtalet reser också andra frågor, påpekar Mikael Sjöberg:

– Ska våra utslag kunna överklagas? I så fall vart? Och vem ska svara för kostnaderna? Det här har säkert skrivits i ett gott syfte, men det har nog gått lite fort. Jag räknar med att parterna tar kontakt med oss i frågan.

Mats Åkerlindär vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. Han medger att det är en ovanlig lösning:

– Lite konstigt är det att myndigheten ska hjälpa till att kollektivavtalsreglera. Men samma skrivning finns ju sedan ett antal år på elområdet. Förslaget kom från medlarna och det är inte så enkelt att hinna med att ta kontakt med verket mitt i medlingen. Jag tror inte det blir så många ärenden, det viktiga är processen innan en fråga går till Arbetsmiljöverket.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är positiv till skrivningen:

– Förslaget kom från medlarna. Arbetsmiljön är en jättestor fråga och sedan elektrikerna fick samma skrivning har olyckorna minskat kraftigt. Elektrikerna har aldrig behövt använda den paragrafen i avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA