Myndigheter bättre på miljöarbete

MILJÖ2015-04-16

Myndigheterna har blivit bättre på att arbeta med miljöledning, enligt Naturvårdsverkets årliga rapport till regeringen. 185 myndigheter omfattas av miljöledningsförordningen.

Naturvårdsverket har lämnat sin årliga redovisning om miljöledning i statliga myndigheter till regeringen. Miljöledningsförordningen gäller för 185 av statens myndigheter och de ska årligen rapportera hur man arbetar med miljöledning. Redovisningen omfattar bland annat myndigheternas miljöpolicy, miljömål och deras energiförbrukning och tjänsteresor.

Myndigheternas miljöarbete rankas utifrån miljöpolicy, miljömål och handlingsplaner. Flera myndigheter har höjt sina betyg och medelvärdet är högre i år än tidigare konstaterar Naturvårdsverket.

”En stor utmaning för många myndigheter är fortfarande hur man kan integrera miljöarbetet i den ordinarie verksamheten. Lyckas man med det har staten kommit en bra bit på väg till att bli ett grönt föredöme i resan mot ett hållbart samhälle”, säger Naturvårdsverkets vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverkets rapport visar bland annat att de statliga myndigheterna släppte ut 397 000 ton koldioxid från resor och transporter. Det är ungefär två procent av de samlade utsläppen från transportsektorn. Myndigheternas totala energianvändning var 3 TWh, vilket motsvarar energianvändningen i drygt 160 000 småhus. Myndigheterna ställde miljökrav i två av tre av sina upphandlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA