Myndigheter förlorar momsavdrag

REPRESENTATION2017-05-22

Regeringen har tagit ifrån de statliga myndigheterna möjligheten att göra avdrag för moms vid representation. Momsen ska i fortsättningen bokföras som en representationskostnad.

Regeringen har beslutat om en ändring i förordningen om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt. Den nya regeln, som träder i kraft 1 juli, innebär att statliga myndigheter inte längre har rätt att bokföra eller begära kompensation för momskostnaden vid representation. Detta gäller vid all form av representation, till exempel måltider, kringkostnader och representationsgåvor, skriver Ekonomistyrningsverket i ett pressmeddelande.

Den nya regeln gäller alla kostnader som bokförs som representation. Representation är i bokföringssammanhang smalare än begreppet representation när det gäller förmånsbeskattning.

För fakturor och underlag som bokförs till och med juni, med brytdag 4 juli, tillämpas de gamla reglerna. Ingående moms får då bokföras enligt de beloppsgränser som gäller för representation. För fakturor och underlag som bokförs från och med juli gäller den slopade kompensationsrätten som innebär att ingående moms bokförs som representationskostnad och inte som ingående moms.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA