Myndigheter samordnar och förenklar

SOCIALFÖRSÄKRING2014-12-12

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samordnar sina insatser och förenklar för den som har rätt till rehabiliteringspenning.

Idag kan den som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom får hjälp av Arbetsförmedlingen även under tiden med ersättning från sjukförsäkringen. Det innebär att den enskilde kan få ersättning antingen som rehabiliteringspenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning. I ett pressmeddelande från de två myndigheterna konstateras att det är svårt för den enskilde att förstå hur ansökan om flera ersättningar påverkar de framtida möjligheterna till respektive ersättning.

Därför föreslår nu Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen att den försäkrade bara ska behöva göra en ansökan om rehabiliteringspenning när han eller hon på grund av sjukdom deltar i rehabilitering genom Arbetsförmedlingen.

Förslaget gör att det blir enklare för den enskilde att förstå vilken ersättning som kommer att betalas ut. Samtidigt minska myndigheternas administrativa kostnader för att hantera ersättningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA