Annons:
Debatt
Nyhet
Tyck till!

”Myndighetsanställda måste följa lagen”

"Ryggmärgsreaktionen hos en myndighetsanställd chef som har med journalister att göra får inte vara att dölja uppgifter eller hålla kollegor som begått fel om ryggen", skriver Journalistförbundets ordförande och ordföranden för journalistklubben vid SVT i ett debattinlägg med anledning av hur Sjöfartsverket agerat gentemot SVTs journalister.

I ett debattinlägg i Publikt är Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben vid SVT och Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, mycket kritiska till Sjöfartsverket agerande gentemot SVTs Uppdrag granskning.

I går avslöjade Uppdrag Granskning hur en av Sjöfartsverkets piloter gjort en manöver som kunde ha skadat en fotograf från SVT som filmat räddningshelikopterns landning. "Det är helt oacceptabelt att personal från svenska myndigheter på grund av oprofessionellt agerande försätter journalister i fara", skriver Hanna Nyberg och Jonas Nordling.

De lyfter också fram att myndigheten sekretessbelade uppgifter från helikopterns dator, ett beslut som fick bakläxa i Kammarrätten: "I det här fallet var det tydligt att chefer på Sjöfartsverket försökte stoppa journalisternas granskning genom att sinka utlämnandet av handlingar."

Hanna Nyberg och Jonas Nordling kräver i debattartikeln att offentligt anställda får bättre utbildning i offentlighetsprincipen.

Läs hela debattartikeln här.

Bli den första att tycka till!