Annons:
#metoo
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Myndighetschefer markerar mot övergrepp

Kränkningar på arbetsplatsen som utgör brott ska lagfaras och andra sexuella övergrepp och trakasserier ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Det skriver sju myndighetschefer i ett uttalande.

På onsdagskvällen samlades cheferna för sju myndigheter inom rättsväsendet för att samtala om diskussionen om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier som följt efter #metoo-kampanjen. De sju beslutade att göra ett gemensamt uttalande:

”Som myndighetschefer har vi ett otvetydigt ansvar för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier. De kränkningar som utgör brott ska lagföras. De handlingar som inte är det, ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Vi ska också bidra till en arbetsplatskultur i våra verksamheter där sådana beteenden inte accepteras och normaliseras.”

Bakom uttalandet står Dan Eliasson, rikspolischef, Fredrik Holmberg, vikarierande generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket, Anders Perklev, riksåklagare, Anders Thornberg, säkerhetspolischef, Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, och Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

”Det är tydligt att mer behöver göras och vi kommer nu att aktivt verka för att insatser mot kränkande behandling stärks. Såväl chefer som medarbetare måste reagera och tydligt markera att vi inte accepterar att någon utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier”, avslutar de sju cheferna sitt uttalande. 

I dag, torsdag, har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér, båda S, kallat upp generaldirektörerna för Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Brå till regeringskansliet för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö med anledning av #metoo och juristuppropet #medvilkenrätt.

Bli den första att tycka till!