Norge kan snart få ny regionindelning

NORGE2017-02-22

Det finns en majoritet i norska Stortinget för att dela in landets 19 fylken i 10 regioner och samtidigt minska antalet kommuner kraftigt, rapporterar norsk television, NRK.

I Norge pågår just nu förhandlingar om en stor kommun- och regionreform. Enligt NRK har de norska regeringspartierna Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre och Kristelig Folkeparti i veckor diskuterat frågan bakom stängda dörrar.

I dag har Norge 19 fylken. Varje fylke består av flera kommuner. I varje fylke finns ett demokratiskt valt politiskt styre – fylkeskommunen.

NRK erfar nu att partierna är eniga om att dagens 19 fylken ska delas in i 10 regioner. Det innebär sammanslagningar, bland annat att de tre nordligaste fylkena ska bli två.

Målet med reformen är att statliga arbetstillfällen och uppgifter ska flyttas ut i landet. Regionerna ska bland annat arbeta med infrastruktur, samordning av digital infrastruktur, regional näringsutveckling, och samordning av kompetensutveckling och vidareutbildning. 

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Inget av de tre nordligaste fylkena Finnmark, Nordland och Troms är överens om att slås samman. Bland annat säger Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth i Troms att hon tycker att det är ett oseriöst förslag.

Samtidigt med regionreformen pågår även en kommunreform. Enligt NRK har 94 kommuner hittills gått med på att slås samman frivilligt, men politikerna diskuterar också att slå samman kommuner med tvång, något som splittrat partierna. Enligt NRK kan det handla om 13 kommuner som blir tvångssammanslagna. Det skulle reducera antalet kommuner från 428 till 358.

Så här ska fylkena delas in i tio regioner

·         De tre nordligaste fylkene Finnmark, Nordland och Troms ska bli två.

·         Telemark och Vestfold slås ihop till en region

·         Buskerud, Akershus och Østfold ska bli en Viken-region.

·         Aust-Agder och Vest-Agder slås ihop till Agder.

·         Sør-Trøndelag och Nord-Trøndelag är överens om att gå ihop till Trøndelag.

·         Hedmark och Oppland ska bilda en region - Innlandet.

·         Hordaland, Sogn och Fjordane ska bli region Vestlandet.

·         Møre och Romsdal blir som i dag.

·         Rogaland blir som i dag.

·         Oslo blir som i dag.

Källa: NRK

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Regioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA