Ny webbplats har fokus på migration

INTEGRATION2015-04-27

Delegationen för migrationspolitiska studier, Delmi, har skapat en webbplats för statistik om migration. Syftet är att tillhandahålla lättillgängliga siffror över invandring och integration.

Debatten kring invandring och integration i Sverige präglas enligt Delmi av att många har bristfälliga kunskaper. Enligt en nyligen genomförd undersökning tror varannan tillfrågad att bara 40 procent av de utlandsfödda har jobb, medan rätt siffra är 63 procent, skriver företrädare för Delmi i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Delmi ser ett starkt behov av att öka kunskapen om migrations- och integrationsfrågor även i skenet av att regeringen och oppositionspartierna gått ut med nya eller nygamla förslag på förändringar. Initiativen handlar bland annat om hur det stora antalet flyktingar ska tas emot, hur bostäder ska kunna ordnas och hur nyanlända snabbare ska komma ut i arbetslivet.”

På den nya webbplatsen ska vem som helst kunna söka interaktiv information om invandringen, till exempel om nettoflyttningar och nettoinvandring i den egna kommunen.

I debattartikeln presenteras också några pågående studier inom Delmi. En avsikt är att belysa resultaten av åtgärder för att förbättra integrationen på arbetsmarknaden och invandringens effekter på bland annat sysselsättning, ekonomisk tillväxt, företagens internationalisering och Sveriges demografiska utveckling. Delmi analyserar också integrationspolitiken utifrån vilka som blir nya medborgare, förändringar i valdeltagande och partisympatier.

”Inför förestående reformer av politiken för migration och integration behövs mer kunskap och lättillgänglig statistik. Vi behöver också veta vilka politiska åtgärder som får avsedd effekt och vilka som blir verkningslösa. Forskningen kan inte ge alla svar, men den ger bättre underlag för debatt och beslut än våra värsta farhågor och våra frommaste förhoppningar”, skriver företrädarna för Delmi.

Delegationen för migrationsstudier

Debattartikeln i Dagens Nyheter har undertecknats av delegationens sex ledamöter Joakim Palme, ordförande och professor i statskunskap, Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer, Kerstin Brunnberg, journalist, Annika Sundén, chefsekonom vid Sida, Alexandra Wilton Wahren, departementsråd vid Justitiedepartementet, och Olof Åslund, generaldirektör vid IFAU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Invandring
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA