Nya insatser mot organiserad brottslighet

STATSFÖRVALTNING2015-12-01

Regeringen skärper kraven på myndigheterna att samarbeta för att motverka organiserad brottslighet. Informationsutbytet ska intensifieras och lagstiftningen skärpas på flera områden.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter beskriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, båda S, nya satsningar för att trycka tillbaka kriminella grupperingar och förebygga nya brott. Målet är att hindra nyrekrytering till kriminella nätverk, lagföra dem som har gjort sig skyldiga till brott och skapa en väg ut för dem som vill lämna den kriminella banan. I centrum står ett nytt uppdrag att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet, skriver de två.

Enligt Morgan Johansson och Anders Ygeman finns goda erfarenheter från den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet som pågått i sex år. Kärnan i arbetet är att försvaga den organiserade brottsligheten och försvåra en kriminell livsstil. Men nu ska samarbetet intensifieras:

”Satsningen har bara i begränsad utsträckning kunnat möta den organiserade brottslighet som vi sett växa sig starkare i vissa områden. För att hantera dessa problem måste myndigheterna arbeta utifrån en gemensam lokal lägesbild och dela information kring nätverk och personer som är strategiskt viktiga inom lokal organiserad brottslighet.”

Det nya myndighetsuppdraget ska ta samverkan ett steg vidare. Regeringen föreslår att sekretesslagstiftningen ändras så att myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet regelmässigt kan dela information när de bedömer att det kan vara till nytta. Brott riktade mot de gemensamma trygghetssystemen har ökat. Därför ska regelverken ses över för att täppa till de luckor som finns och förhindra sådana brott.

För att minska antalet illegala vapen och få bort befintliga vapen från gatan föreslår regeringen att försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott ska kriminaliseras. Regeringen vill höja straffen för olovlig hantering av explosiva varor så att de motsvarar brottets allvar.

En ny utredning ska se över skärpta regler i rättsprocessen. Bland annat ska den ge förslag om ett förbud mot gängrelaterad klädsel i rättssalar, förbättrat vittnesstöd och fotoförbud i domstolar.

Morgan Johansson och Anders Ygeman sammanfattar regeringens förslag i sju punkter:

• Ett förnyat myndighetsuppdrag att bekämpa organiserad brottslighet

• Ett uppdrag till Polismyndigheten om insatser mot illegala vapen och explosiva varor

• Kriminalisering av försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott

• Skärpning av straffbestämmelserna för olovlig hantering av explosivvaror

• Översyn av det rättsliga skyddet av våra sociala trygghetssystem

• Bättre förutsättningar för trygga och säkra rättegångar

• Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att kartlägga åtgärder mot kriminalitet i socialt utsatta områden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA