Annons:
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVAnn Dahlin1 kommentarer

Nya miljoner till Arbetsförmedlingens konsulter

Under fyra månader, från juni till september, har det omdiskuterade konsultföretaget Gaia fakturerat Arbetsförmedlingen 9,4 miljoner kronor, enligt en granskning som Publikt gjort. Nyligen fick ST skadestånd för att myndigheten inte förhandlat om det senaste konsultuppdraget.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.Bild:Johan Lindstén

Som Publikt tidigare rapporterat har STs företrädare ifrågasatt Arbetsförmedlingens användning av konsultföretaget Gaia Leadership, vars metoder för chefsutbildningar och andra insatser har kritiserats för ”new age-flum”.

Enligt ST hade arbetsgivaren lovat att fasa ut Gaia under våren, men så har inte skett. I juni beslutade generaldirektör Mikael Sjöberg att avsätta 7 miljoner kronor till konsultbolaget från den så kallade gd-reserven för att analysera och stötta i förberedelserna för en stor omorganisation.

Planen är att dela upp arbetsförmedlingskontoren i två affärsområden: arbetsgivarcenter och arbetssökandecenter. Men förslaget har ännu inte fått klartecken från Arbetsförmedlingens styrelse. När förslaget presenterades i våras konstaterade styrelsen att en så stor förändring bland annat kräver en riskanalys och en detaljerad övergångsplan.

Från juni till september har Gaia fakturerat 5,3 miljoner kronor för organisationsanalysen och 4,1 miljoner kronor för övriga uppdrag – sammanlagt 9,4 miljoner kronor.

Arbetsförmedlingens organisationschef Thomas Ericson säger till Publikt att styrelsen är angelägen om att verksamhetens resultat inte försämras vid en omorganisation. Det skulle riskera att försvaga ett redan svagt anseende för myndigheten.

– Man är väldigt mån om att Arbetsförmedlingen inte ska tappa fokus och leveransförmåga. Det är klart att går man in i en stor organisationsförändring tenderar det att ta energi från annat. Den risken vill man minimera.

Farhågan finns också hos facket, enligt STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

– Bara man säger ordet omorganisation tappar man fart, säger han.

Beslutet att fortsätta med Gaia togs utan information till eller förhandling med facken, vilket ST ansåg vara ett brott mot medbestämmandelagen. I en tvisteförhandling medgav arbetsgivaren det och ska nu ge ST ett skadestånd på 40 000 kronor.

– På ett sätt är det bra att vi får rätt, men det är inte bra att man inte gjort rätt, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. Och vi litade på arbetsgivaren när de sa att de inte skulle förlänga avtalet med Gaia.

 

 

 

Hela detta system är en stor dålig komedi.