Annons:
ST
Nyhet
AVLinus HellerstedtEmmeli NilssonTyck till!

Nya namnförslaget engagerar

Det tog STs styrelse två år att enas om ett förslag på nytt förbundsnamn. Reaktionerna på Sterka kom snabbare än så.

Om förbundsstyrelsens förslag godkänns på extrakongressen i höst byter Fackförbundet ST namn till Fackförbundet Sterka. STs ordförande Britta Lejon förklarade för Publikt i samband med presentationen att namnet bland annat är tänkt att kopplas till förbundets uppdrag om att stärka arbetsmiljön och arbetsvillkoren för medlemmarna.

Stavningen är ett återkommande ämne, både bland dem Publikt intervjuat och dem som skrivit egna kommentarer.

– Jag förstår tanken bakom, med att stärka arbetstagarnas möjligheter och visa att vi är starka. Men jag kan tänka mig att många tycker det är konstigt att välja att stava med e och inte ä. Jag tycker man skulle kunna heta Stark eller Starka och skriva ST i början med versaler, så att medlemmarna känner igen sig, säger Sara Svedin, handläggare på Rättshjälpsmyndigheten i Sundsvall till Publikt.

Jenny Karlsson, samordnare på målavdelningen, Uddevalla tingsrätt, är positiv till namnförslaget. Även om hon inte har märkt av att namnet ST skapat några problem.

– Det är ett rätt kraftfullt namn. Jag tycker att vi finns för att stärka våra medlemmar, det är själva grejen. Att stava med e tycker jag inte är så konstigt. Det är väl bra att namnet blir gångbart internationellt, säger hon.

Johani Karonen, medieproducent på Högskolan i Skövde, hänvisar till sitt finska ursprung och hyllar förslaget.

– Sterka låter som när man står och hejar på en idrottare. Man skulle kunna skrika ”Heja Sterka!” Det låter som en finsk kvinnlig spjutkastare. Starkt, säger Johani Karonen.

Förbundsordförande Britta Lejon har mött blandade reaktioner, precis som förväntat, förklarar hon. Hon hade själv svårt med att Sterka skulle stavas med e i början.

­– Men har man umgåtts med namnet ett tag inser man varför vi inte kan stava med ä. Dels hade varit svårt att få det registrerat. Men även om det hade gått så hade det inte varit ett namn, utan ett verb. Genom att stava på det här sättet blir det tydligare att det här är vi, säger Britta Lejon.

Publikts intervju med Britta Lejon om namnförslaget blev flitigt kommenterad under veckan. Förutom stavningen nämner flera att ST är ett bra namn och att pengarna det kostar att byta hade kunnat spenderas på något annat. Någon skriver att hen ”inte hört en enda positiv respons på namnet”. Och någon annan att det är onödigt att ”byta ett inarbetat namn”. Vissa skriver att de vill byta fackförbund.

– I över tio år har vi hetat det vi heter men fortfarande har det inte satt sig. Vissa tror fortfarande att vi heter Statstjänstemannaförbundet. Vi har som sagt kommit fram till slutsatsen att vi kommer att behöva lägga ned mer pengar på att synas. Det kommer att behövas oavsett nytt namn eller inte, säger Britta Lejon.

Hur troligt är det att det verkligen blir Sterka?

– Det vet jag inte än. Men det faktum att styrelsen är enig är viktigt. Jag hoppas på detta och jag tror att vi skulle tappa fart annars.

I flera av kommentarerna på Publikts webb framkommer alternativa förslag, som till exempel STyrka och STARKA. Vilka av alternativen som verkligen föll på målsnöret var vill Britta Lejon inte avslöja.

– Inte eftersom det här var det enda som styrelsen var helt överens om. Jag har fått döda flera darlings och jag har haft förslag med både å, ä och ö. Men nu tror jag på att det här förslaget är bättre än alla de jag själv hade från början, säger Britta Lejon.

Bli den första att tycka till!