Nya namnförslaget engagerar

ST2017-05-19

Det tog STs styrelse två år att enas om ett förslag på nytt förbundsnamn. Reaktionerna på Sterka kom snabbare än så.

Av:  Linus Hellerstedt,  Emmeli Nilsson

Om förbundsstyrelsens förslag godkänns på extrakongressen i höst byter Fackförbundet ST namn till Fackförbundet Sterka. STs ordförande Britta Lejon förklarade för Publikt i samband med presentationen att namnet bland annat är tänkt att kopplas till förbundets uppdrag om att stärka arbetsmiljön och arbetsvillkoren för medlemmarna.

Stavningen är ett återkommande ämne, både bland dem Publikt intervjuat och dem som skrivit egna kommentarer.

– Jag förstår tanken bakom, med att stärka arbetstagarnas möjligheter och visa att vi är starka. Men jag kan tänka mig att många tycker det är konstigt att välja att stava med e och inte ä. Jag tycker man skulle kunna heta Stark eller Starka och skriva ST i början med versaler, så att medlemmarna känner igen sig, säger Sara Svedin, handläggare på Rättshjälpsmyndigheten i Sundsvall till Publikt.

Jenny Karlsson, samordnare på målavdelningen, Uddevalla tingsrätt, är positiv till namnförslaget. Även om hon inte har märkt av att namnet ST skapat några problem.

– Det är ett rätt kraftfullt namn. Jag tycker att vi finns för att stärka våra medlemmar, det är själva grejen. Att stava med e tycker jag inte är så konstigt. Det är väl bra att namnet blir gångbart internationellt, säger hon.

Johani Karonen, medieproducent på Högskolan i Skövde, hänvisar till sitt finska ursprung och hyllar förslaget.

– Sterka låter som när man står och hejar på en idrottare. Man skulle kunna skrika ”Heja Sterka!” Det låter som en finsk kvinnlig spjutkastare. Starkt, säger Johani Karonen.

Förbundsordförande Britta Lejon har mött blandade reaktioner, precis som förväntat, förklarar hon. Hon hade själv svårt med att Sterka skulle stavas med e i början.

­– Men har man umgåtts med namnet ett tag inser man varför vi inte kan stava med ä. Dels hade varit svårt att få det registrerat. Men även om det hade gått så hade det inte varit ett namn, utan ett verb. Genom att stava på det här sättet blir det tydligare att det här är vi, säger Britta Lejon.

Publikts intervju med Britta Lejon om namnförslaget blev flitigt kommenterad under veckan. Förutom stavningen nämner flera att ST är ett bra namn och att pengarna det kostar att byta hade kunnat spenderas på något annat. Någon skriver att hen ”inte hört en enda positiv respons på namnet”. Och någon annan att det är onödigt att ”byta ett inarbetat namn”. Vissa skriver att de vill byta fackförbund.

– I över tio år har vi hetat det vi heter men fortfarande har det inte satt sig. Vissa tror fortfarande att vi heter Statstjänstemannaförbundet. Vi har som sagt kommit fram till slutsatsen att vi kommer att behöva lägga ned mer pengar på att synas. Det kommer att behövas oavsett nytt namn eller inte, säger Britta Lejon.

Hur troligt är det att det verkligen blir Sterka?

– Det vet jag inte än. Men det faktum att styrelsen är enig är viktigt. Jag hoppas på detta och jag tror att vi skulle tappa fart annars.

I flera av kommentarerna på Publikts webb framkommer alternativa förslag, som till exempel STyrka och STARKA. Vilka av alternativen som verkligen föll på målsnöret var vill Britta Lejon inte avslöja.

– Inte eftersom det här var det enda som styrelsen var helt överens om. Jag har fått döda flera darlings och jag har haft förslag med både å, ä och ö. Men nu tror jag på att det här förslaget är bättre än alla de jag själv hade från början, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Magnus Fürst (ej verifierad) ons, 05/24/2017 - 15:31
Kommentarer från medlemmar:
"Jag håller med. Det känns bara som en felstavning och hur ska man förstå att det är ett fackförbund? Om det är som Resume skriver – att vi byter namn för att inte förknippas med SD känns det mest bara dumt."
"Håller med er – känns som ett nödord i Alfapet!!"
Eller som Nya Wermlands Tidnings politiska redaktör, Henrik L Barvå, uttrycker sig i lördagstidningen:
"Vad är det med de här fåniga bytena till fullständigt intetsägande namn?
Fast nu betyder det gamla namnet inget heller - ST står inte för något (likt SEB och SJ), även om det rör sig om det som tidigare var känt som Statstjänstemannaförbundet, ett klart och tydligt namn som sade vilka de var. Men det finns ju "förebilder" som Unionen, gamla handels- och tjänstemannaförbunden och (ännu värre) Vision, gamla kommunaltjänstemannaförbundet SKTF. Varför är man så rädd för att kalla sig något konkret?"

Med all respekt för den som föreslog namnet så tycker jag att det är ett ganska intetsägande namn och jag ser inte logiken i det. Det logiska för mig är att namnet skulle vara Starka eller Stärka. Sterka blir liksom ingenting.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA