Annons:
öppenhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Nytt EU-skydd för visselblåsare

EU-kommissionen har infört ett nytt verktyg för att skydda visselblåsare. Det ska underlätta för enskilda att lämna anonyma tips om förekomsten av karteller och annan illojal konkurrens.

EU-medborgare kan genom det nya verktyget anonymt ange den egna arbetsgivaren eller andra för osund konkurrens. Illojal konkurrens kan enligt EU-kommissionen vara överenskommelser om upphandlingsanbud eller priser, eller att utestänga konkurrenter på ett orättvist sätt. Den typen av överträdelser på den fria marknaden kan ge oerhört allvarliga konsekvenser för den europeiska ekonomin, anser kommissionen.

”Om människor oroas av affärsmetoder som de uppfattar som felaktiga kan de bidra till att göra något åt problemet. Insiderkunskaper kan vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa EU-kommissionen avslöja karteller och annan illojal konkurrens. Med vårt nya verktyg kan man lämna information med bevarad anonymitet. Information kan bidra till snabbare och effektivare slutförande av utredningar, vilket gagnar konsumenterna och EU-ekonomin som helhet”, skriver EUs konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Det nya verktyget skyddar visselblåsarens anonymitet genom en krypterad meddelandetjänst som tillåter tvåvägskommunikation.

Bli den första att tycka till!