Nytt EU-skydd för visselblåsare

ÖPPENHET2017-03-17

EU-kommissionen har infört ett nytt verktyg för att skydda visselblåsare. Det ska underlätta för enskilda att lämna anonyma tips om förekomsten av karteller och annan illojal konkurrens.

EU-medborgare kan genom det nya verktyget anonymt ange den egna arbetsgivaren eller andra för osund konkurrens. Illojal konkurrens kan enligt EU-kommissionen vara överenskommelser om upphandlingsanbud eller priser, eller att utestänga konkurrenter på ett orättvist sätt. Den typen av överträdelser på den fria marknaden kan ge oerhört allvarliga konsekvenser för den europeiska ekonomin, anser kommissionen.

”Om människor oroas av affärsmetoder som de uppfattar som felaktiga kan de bidra till att göra något åt problemet. Insiderkunskaper kan vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa EU-kommissionen avslöja karteller och annan illojal konkurrens. Med vårt nya verktyg kan man lämna information med bevarad anonymitet. Information kan bidra till snabbare och effektivare slutförande av utredningar, vilket gagnar konsumenterna och EU-ekonomin som helhet”, skriver EUs konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Det nya verktyget skyddar visselblåsarens anonymitet genom en krypterad meddelandetjänst som tillåter tvåvägskommunikation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA