Annons:
Norges statsanställda ska få lättare att kombinera jobbet med familjen. Flextiden utökas till att gälla mellan 06.00 och 21.00.Bild:Getty Images
NORGE
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Nytt flextidsavtal för norska statsanställda

Från och med nästa år får norska statsanställda flextid mellan klockan 06.00 och 21.00. ”Staten ska vara en modern och attraktiv arbetsgivare. Då måste vi ha ett avtal som är anpassat till dagens samhälle”, säger kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Høyre, till NRK.

Det gamla flextidsavtalet för Norges 160 000 statsanställda har ”kärnarbetstid” från klockan 09. 00 till 14.30 och flextid från 07.00 till 20.00. Nu utökas flextiden ytterligare, till mellan 06.00 och 21.00.

Syftet är att det ska bli enklare och kombinera arbete och familjeliv.

”Med det nya avtalet kan man börja tidigare på jobbet och gå hem tidigare, eller jobba hemifrån på kvällstid om man själv önskar det, säger Jan Tore Sanner till NRK.

Förhandlingarna om det nya flexavtalet har pågått under en lång tid. Akademikerne Stat, Unio Stat och STs motsvarighet, YS Stat, har varit eniga. LO Stat har varit kritiska med hänvisning till att deras medlemmar arbetar mycket övertid och har svårt att utnyttja flextiden.

LO Stat krävde en prövotid och att avtalet ska utvärderas av parterna. Det nya avtalet gäller därför i första hand till 30 juni 2019.

I dagarna börjar de norska fackförbunden på det statliga avtalsområdet även förhandlingarna om ett nytt tjänstepensionsavtal. Löneavtalet, däremot, tecknades våren 2016, är tvåårigt och löper ut maj 2018.

Bli den första att tycka till!