Nytt förbundsnamn kan lanseras 2017  

ST2016-05-26

ST ska fortsätta arbetet med att hitta ett nytt förbundsnamn. Det var ett av de beslut som förbundets kongress fattade under den tredje och avslutande dagen.

”Tillsammans bygger vi ett hållbart arbetsliv och ett demokratiskt samhälle”. Så sammanfattas STs vision, som inleder det dokument som kongressen antagit, där riktningen för förbundets arbete de närmaste fyra åren slås fast. Det tar bland annat upp lön och inflytande, medlemsvärvning och lokal facklig styrka.

Lön och villkorsfrågor är de områden som STs medlemmar värderar högst. I inriktningen för de närmaste åren har kongressen ställt sig bakom linjen att löneavtalen även fortsättningsvis ska innehålla fastställda löneökningar angivna i siffror.

Att hitta vägar till ett hållbart arbetsliv är också ett av de områden som förbundet har valt att prioritera under de närmaste åren.

Kongressen antog också mål för medlemsutvecklingen. ST, som i dag har drygt 93 000 medlemmar, hoppas fortsätta växa, och helst kraftigt. Målet är att bli 110 000 medlemmar fram till år 2020 – varav minst 80 000 ska vara yrkesaktiva.

– Det handlar om styrka vid förhandlingsbordet. Om vi är stora blir vi mer lyssnade till, säger STs ordförande Britta Lejon.

Förhoppningen är att en positiv medlemsutveckling också ska hjälpa till att förbättra förbundets ekonomi.

– Diffen mellan inkomster och utgifter är i dag så stor att det vore oansvarigt att inte ha konkreta förslag på åtgärder. Men den är också så stor att det vore oansvarigt att försöka komma i balans på bara en kongressperiod, sade Britta Lejon från kongressens talarstol.

Målet är därför att få en ekonomi i balans under två kongressperioder, det vill säga åtta år.

Kongressen beslutade också att fortsätta det arbete som påbörjats för att hitta ett nytt namn. Planen är det ska presenteras vid förbundsstämman 2017.

– Det ska också bli tydligare vilka vi organiserar. Det nuvarande namnet har inte satt sig ordentligt trots att vi har haft det i drygt tio år, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA