Annons:
Avtalsrörelsen
Nyhet
AVEva SpiraTyck till!

Nytt industriavtal ger 6,8 procent

I dag på eftermiddagen undertecknade industrins parter Teknikföretagen och fackförbunden Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer ett nytt avtal värt 6,8 procent under tre år.

Det nya industriavtalet ger 6,8 procent under en treårig avtalsperiod. Förutom löneökningar ingår även avsättningar till delpensioner i summan.

Skrivningarna skiljer sig åt mellan förbunden, men för Unionens del innehåller avtalet en individgaranti under perioden på sammanlagt 780 kronor i månaden och en höjning av lägstalönerna med 6,3 procent. Föräldralönen utökas med en månad till sex månader.

Under det första avtalsåret blir löneökningen 2 procent och under det andra året 2,1 procent. Det tredje året är avtalet uppsägningsbart och ger 2,2 procent.

Arbetsgivarna har bland annat fått igenom krav på mer flexibel arbetstidsförläggning.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg förklarar i ett pressmeddelande varför förbundet antagit medlarbudet:

”Vi har sagt ja eftersom de nya avtalen ger Unionens medlemmar möjlighet till ökad köpkraft form av reallöneökningar. Vi har också nått framgång för ytterligare ett av våra huvudkrav att ett system för deltidspension införs. Det är ett viktigt framsteg, då kraven på att vi ska orka arbeta allt längre upp i åldrarna ökar.”

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är förvånad över att avtalet blev treårigt, med tanke på att ekonomin fortfarande är osäker.

– Med tanke på det är det logiskt med ett baktungt avtal där de största löneökningarna kommer under det sista avtalsåret. Det är också en bra signal att det sista avtalsåret är uppsägningsbart. Mycket kan hända tills dess, säger hon.

Industriavtalet brukar utgöra riktmärke för var de övriga avtal på arbetsmarknaden kommer att landa.

Åsa Erba-Stenhammar är nöjd med att det nu finns ett tydligt märke på 6,8 procent.

– Det skapar en stabilitet i ekonomin, menar hon.

På torsdag 5 april har parterna inom spårtrafiken – ST och Almega bransch spårtrafik – en förhandlingstid inbokad. Det förra avtalet gick ut 31 mars, samtidigt som industriavtalet, och hittills har parterna stått långt ifrån varandra.

– Först nu, när det finns ett märke, kan de förhandlingarna ta fart ordentligt, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Industriavtalet löper från 1 april 2013 till 31 mars 2016.

Bli den första att tycka till!