Nytt trygghetsavtal klart nästa vecka

TRYGGHETSAVTALET2014-06-19

Bara någon timme innan trygghetsavtalet för statsanställda skulle upphört att gälla kom parterna överens. Men innan alla detaljer är färdigställda lämnar man bara knapphändig information om det nya avtalet.

Trygghetsavtalet, som ger statligt anställda stöd när de förlorar jobbet, skulle ha gått ut vid midnatt 18 juni, sedan Arbetsgivarverket sade upp det i samband med avtalsförhandlingarna förra året. Under de senaste dagarna har förhandlingarna om ett nytt avtal varit intensiva.

Sent på onsdagskvällen kom parterna överens om att förlänga det tidigare avtalet till och med 27 juni, en så kallad prolongering.

– Vi är på väg att slutföra förhandlingarna, men det har inte varit en helt enkel förhandling, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.

I förhandlingarna med Arbetsgivarverket har ST och andra fackförbund inom OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, förhandlat tillsammans med Seko och Saco-S.

Parterna har nu gått ut med en kortfattad gemensam information om vad man har kommit överens om, i fyra punkter:

  • Avtalen håller ihop hela omställningskedjan från lokala parters arbete med lokala omställningsmedel till det arbete som Trygghetsstiftelsen genomför på parternas uppdrag och stödjer arbetslinjen och bidrar till ett längre arbetsliv
  • Arbetstagare uppsagda på grund av arbetsbrist erhåller i princip oförändrade villkor
  • Fler tidsbegränsade anställda omfattas av omställningsåtgärder genom överenskommelsen
  • Överenskommelsen innehåller övergångsbestämmelser för vissa grupper.

I informationen sägs också att det nya avtalet träder i kraft 1 januari 2015.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar vill inte berätta mer om vad det nya avtalet kommer att innehålla.

– Avtalet är ännu inte påskrivet. Detta är den information vi ger nu, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA