Oberoende utredare kritisk mot Riksrevisionen

RIKSREVISIONEN2016-10-13

”Förändringsarbetet drevs för hårt, utan hänsyn till medarbetare och befintlig verksamhet”. Det skriver Hans-Gunnar Axberger som haft Riksrevisionens uppdrag att utreda myndighetens förändringsarbete.

Professorn i konstitutionell rätt, Hans-Gunnar Axberger, har haft riksrevisor Margareta Åbergs uppdrag att utreda om det förekommit några formella fel eller brister i hanteringen och ledningen av det förändringsarbete som skett på myndigheten under det senaste året.

Hans-Gunnar Axberger är kritisk. Han konstaterar att förändringsarbetet har drivits för hårt och utan hänsyn till medarbetare och befintlig verksamhet. Riksrevisorerna har inte heller agerat i enlighet med lagen och genomfört en riskanalys innan arbetet påbörjades. Det har lett till stor personalomsättning och ”förtroendeskador”.

”Det är därför allvarligt att bestämmelserna om detta inte har efterlevts av Riksrevisionen, som har till en av sina uppgifter att kontrollera att andra myndigheter fullgör skyldigheter av detta slag”, skriver Hans-Gunnar Axberger.

Enligt honom var dessutom riksrevisorerna i varierande grad medvetna om riskerna med att driva processen så hårt.

Hans-Gunnar Axberger har även haft i uppdrag att granska revisionen av Länsstyrelsen i Skåne. Han konstaterar att förre riksrevisorn Ulf Bengtsson var jävig när han blandade sig i revisionen.

Ulf Bengtsson hade innan tillträdet som riksrevisor varit generaldirektör på Arbetsgivarverket. Han kände sedan den tiden till att revisionen berörde en arbetsrättslig fråga som hanterades Arbetsgivarverket och som han då informerades om. Det innebär att han enligt jävsbestämmelserna inte fick blanda sig i ärendet på den nya myndigheten. Trots det ringde han Arbetsgivarverket och frågade om ärendet. Han lade sig även senare i ärendet genom att kommunicera direkt med landshövdingen i Skåne.

Hans-Gunnar Axberger konstaterar dessutom att Riksrevisionen fattade ett oriktigt beslut när det gäller Länsstyrelsen i Skåne. Och trots att Länsstyrelsen har begärt omprövning låg ett oriktigt beslut kvar på Riksrevisionens hemsida. Hans-Gunnar Axberger skriver att hela hanteringen av ärendet ger sken av att ledningen ville att det ”sopas under mattan”.

Först nu skriver riksrevisor Margareta Åberg att ärendet ska korrigeras.

Hans-Gunnar Axberger har också granskat myndighetens rekryteringsprocess. Många av dem som rekryterats under senare tid kommer från Regeringskansliet.

Enligt Hans-Gunnar Axberger bör Riksrevisionen hålla distans till dem som ska granskas och undvika att rekrytera från Regeringskansliet. Han skriver också att den samlade bilden av hur rekryteringar sköts inte inger förtroende.

Margareta Åberg, avgående riksrevisor, skriver i ett pressmeddelande att hon kommer att ge Riksrevisionens internrevision ett granskningsuppdrag så att frågan blir ordentligt utredd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA