Annons:
Frankrike
Nyhet
AVAnna Trenning-HimmelsbachTyck till!

Offentliganställda protesterar mot neddragningar

”Jag är trött på att man alltid talar om offentlig service som ett ekonomiskt problem", säger Céline Dellinger, som deltog i ett av hundratals demonstrationståg i Frankrike i dag. För första gången på tio år står samtliga franska fack bakom en generalstrejk mot besparingar inom stat och kommun.
Cèline DellingerBild:Anna Trenning-Himmelsbach
Daniel Pfersch.Bild:Anna Trenning-Himmelsbach

Över fem miljoner offentliganställda i Frankrike uppmanades av sina fackliga organisationer att delta i dagens strejker och demonstrationer. Konflikten har inget att göra med de senaste veckornas protester mot förändringarna i arbetsrättslagstiftningen. Den här gången har nio fackliga centralorganisationer samlat sig bakom gemensamma krav, som framförallt berör reallöner och personalneddragningar för anställda inom stat och kommun.

– Jag är orolig för att man vill minska den offentliga sektorn. Jag protesterar också mot att man vill frysa våra löner, säger Daniel Pfersch.

Han är arbetsledare på den franska Försäkringskassan och bär på en fana för fackförbundet CFTC.  

– I mitt fack försöker man påverka genom förhandlingar och diskussioner, inte genom en systematisk konfrontation. Men den här aktionsdagen är viktig. Det är ju första gången på tio år som vi lyckas samla till en gemensam protest, säger han.

Facken hävdar att reallönerna har sänkts under flera års tid och att situationen kommer att förvärras eftersom statens löneindex inte höjs nästa år. De är också missnöjda med att de offentliganställda ska få en karensdag vid sjukdom. Men många demonstranter är framförallt här för att de är oroliga vad som ska hända på deras arbetsplatser.

Emmanuel Macron har sagt att 120 000 tjänster inom stat och kommun ska försvinna under de kommande åren.

Det är vad som framförallt har motiverat Céline Dellinger att delta i dagens protester.

Hon är medlem i facket FSU och arbetar på miljödepartementet med att förebygga översvämningar i nordöstra Frankrike. Hennes avdelning har än så länge inte berörts av nedskärningar.

– Det beror på att vi arbetar med allmänhetens säkerhet. Men min kollega där arbetar på vattenmyndigheten. Där har de stora personalproblem, säger hon och pekar på en man en bit bort i demonstrationståget.

Hon anser att politikerna ofta har fel utgångspunkt när de talar om offentlig service.

– Man talar alltid om offentlig sektorn ur ett ekonomiskt perspektiv. Man borde börja med att bedöma de behov som finns hos medborgarna.

Personligen känner hon sig inte berörd av lönefrågan.

– Jag är utbildad ingenjör och tillhör de privilegierade. Men jag vet att kolleger som har lägre befattningar har svårt för att få lönen att räcka månaden ut. Jag är förstås också här av solidaritet med dem, säger hon.

Organisationer som deltar i protesten

o Frankrike har omkring 5,4 miljoner offentliganställda.

o De kan organisera sig i nio olika fackliga centralorganisationer, som samtliga stod bakom uppmaningen till en dags generalstrejk tisdagen 10 oktober.

o De två största franska centralorganisationerna CGT och CFDT deltog i protesterna.

o Därutöver deltog en rad andra fack, däribland FSU och CFTC. FSU organiserar bland annat många lärare, men också andra offentliganställda. CFTC är ursprungligen ett kristet fack, som också organiserar privatanställda löntagare.

 

 

 

Bli den första att tycka till!