OK för försäljning av flygplats

LUFTFART2011-09-01

Försäljningen av flygplatsen i Ängelholm får klartecken av Förvaltningsrätten, skriver Sydsvenskan. Affären hade överklagats av en privatperson.

Det var varken fråga om jäv, brott mot lagen om offentlig upphandling eller dumpning av priset när flygplatsen i Ängelholm såldes till Peab. Det har Förvaltningsrätten kommit fram till i sin prövning.

Försäljningen gjordes upp i september i fjol. Luftfartsverket sålde flygplatsen i Ängelholm till tio skånska kommuner, som i sin tur sålde anläggningen vidare till Peab. Priset för det privatägda bolaget blev 25 miljoner kronor, 15 miljoner mindre än Luftfartsverkets pris. Prissänkningen berodde på att de inblandade i samband med försäljningen avskrev ett lån.

En privatperson i Ängelholm ifrågasatte beslutet och överklagade det till Förvaltningsrätten. Han ifrågasatte värderingen av flygplatsen därför att den gjordes av personer med anknytning till Peab, skriver Sydsvenskan.

Enligt Förvaltningsrätten gjordes en jävsprövning före försäljningen och flygplatsen värderades också av andra utomstående företag. Om det finns särskilda skäl kan en kommun sälja utan anbudsgivning, och också avskriva lån om det finns särskilda skäl. Enligt rätten är en flygplats ett tillräckligt skäl, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA