Ökad medvetenhet motverkar oegentligheter

KORRUPTION2016-03-24

Större intern medvetenhet om risker för oegentligheter är grundläggande för förebyggande arbete. Myndighetsledningens inställning är också avgörande. Det framgår av en ny vägledning från Ekonomistyrningsverket.

Ekonomistyrningsverket, ESV, har tagit fram en vägledning för att ge myndigheterna stöd i deras arbete med risker för oegentligheter. Anvisningen ska ge ökad kunskap om hur intern styrning och kontroll kan användas för att förebygga och upptäcka korruption och andra oegentligheter.

Intern styrning och kontroll är en förutsättning för att myndighetsledningen ska kunna fullgöra kraven på verksamheten enligt myndighetsförordningen. I ansvaret ingår att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att hantera risker för oegentligheter. Det är inte ovanligt att oegentligheter upptäcks av en tillfällighet när organisationens rutiner ändras på något sätt och en ny person tar över, men det är också vanligt att oegentligheterna upptäcks genom tips eller genom internrevision, konstaterar ESV.

Chefers och medarbetares allmänna inställning till regelverk och intern styrning och kontroll kan vara avgörande. Om chefer och medarbetare inte förstår eller ser nyttan med intern styrning och kontroll så kommer det att påverka den praktiska hanteringen av riskerna. Därför är det grundläggande att myndigheten skaffar sig en bild av vilka riskerna är och inom vilka områden de finns. Enligt ESV är det i första hand ansvarig chef som ska se till att det sker en regelbunden uppföljning av effektiviteten i de kontroller som finns för att motverka och upptäcka oegentligheter.

Internrevisionens uppdrag är att granska och ge förslag till förbättringar av myndighetens interna styrning och kontroll. Ansvaret för att genomföra åtgärder avseende myndighetens interna styrning och kontroll ingår dock i myndighetsledningens ansvar, skriver ESV.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA