Ökade säkerhetskrav efter attentaten i Paris

FRANKRIKE2015-11-26

I Frankrike råder undantagstillstånd efter den senaste terroristattacken. Säkerhetskraven har höjts på statliga institutioner och demonstrationer i samband med FNs klimatkonferens har förbjudits.

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare är känslan av att attentaten kan drabba vem som helst och var som helst. Fast risken att skadas i en bilolycka är ju egentligen mycket större, säger Philippe Vargelli hos den statliga miljömyndigheten i Marseille.

Närmare 500 personer arbetar i den sju våningar höga byggnaden. Säkerhetskraven skärptes redan efter attentaten i Paris i januari.

Alla anställda ska bära en namnbricka med foto, och det ska gå att låsa alla dörrar.

– Men nu ska man också sätta galler för glasdörrarna, säger Philippe Vargelli.

Det är i Parisregionen som militärens och polisens ökade närvaro är särskilt märkbar. På många stora institutioner, som Versailles, går besökarnas väskor igenom en skanner, men nu måste väskorna visas upp två gånger. Första gången redan innan besökarna ställer sig i kön utanför entrén.

Enligt Michèle Ducret, ordförande för den fackliga centralorganisationen CFDTs avdelning på Kulturdepartementet, har det fram tills nu varit lite si och så med säkerheten på mindre institutioner.

– Så det kan vara bra att man ser över kraven, säger hon.

Michèle Ducret tycker att det är för tidigt att säga om regeringen går för långt i sitt svar på attackerna.

– Det är svårt att kritisera i det här läget. Många människor är fortfarande väldigt rädda och känner otrygghet.

En av konsekvenserna av attentaten är att alla demonstrationer i samband med den stora klimatkonferensen, som startar i Paris 30 november, har förbjudits.

Även anställda på Miljödepartementet har fått ställa in aktioner.

– Vi skulle ha demonstrerat i fem städer för att protestera mot att vi är för få för att klara de inhemska miljökraven, säger Jean-Luc Ciulkiewicz i facket FSU.

Philippe Vargelli i Marseille anser att det är viktigt att invånarnas rättigheter inte inskränks på längre sikt.

– Det är lätt att agera utifrån känslor efter en sådan här händelse.

Han är också orolig för att främlingsfientligheten ökar. I hans egen region Paca förväntas extremhögern få framgångar i regionvalen i december.

– Men jag har intrycket av att de flesta ändå förstår skillnaden mellan muslimer och terrorister, säger han.

Undantagstillstånd efter attentaten

130 personer och över 400 personer skadades under terroristattacken i Paris och i Saint-Denis fredagen 13 november.

Regeringen utfärdade omedelbart ett undantagstillstånd som kommer att gälla under tre månader.

Det ger bland annat polisen större befogenheter att ingripa.

Under de första 10 dagarna efter attentaten gjordes över 1 200 husrannsakningar. Polisen kan besluta om begränsad rörlighet för både personer och fordon. Föreningar och grupper kan upplösas om de uppfattas som ett hot mot säkerheten.

Demonstrationer i samband med FNs klimatkonferens, som pågår från 30 november till 11 december, har förbjudits. Men alternativa manifestationer är planerade till 29/11 och den 12/12.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA