Ökat förtroende för rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2015-01-14

Förtroendet för rättsväsendet har ökat. Det framgår av den nationella trygghetsundersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, låtit göra.

Framför allt bland unga ökar förtroendet för rättsväsendets aktörer. Samtidigt minskar oron för att utsättas för brott. Det visar 2014 års nationella trygghets­undersökn­ing från Brå. Bland alla tillfrågade i undersökningen uppger sex av tio att de har stort förtroende för rättsväsendet. Det är en ökning med 6 procentenheter sedan 2006. I åldersgruppen 16-19 år uppger sju av tio att de har stort förtroende för rättsväsendet.

”Att ungdomar uppger sig ha så stort förtroende för rättsväsendet är intressant, och så har det sett ut sedan 2006 då undersökningen startades. Det innebär att det inte är en viss generation som känner särskilt högt förtroende”, säger utredaren Thomas Hvitfeldt i ett pressmeddelande.

Bland rättsväsendets myndigheter åtnjuter Polisen störst förtroende. 60 procent har stort förtroende för Polisen. Varannan tillfrågad säger sig ha stort förtroende för åklagare och domstolar. Minst förtroende har de tillfrågade för Kriminalvården. Fyra av tio säger att de har stort förtroende för Kriminalvården. Samtidigt är Kriminalvården den av myndigheterna som tydligast ökat sitt förtroende. Från 29 till 42 procent under perioden 2006 till 2014.

Undersökningen visar också att andelen som oroar sig för att utsättas för överfall eller misshandel har minskat från 15 procent år 2006 till 10 procent år 2014. Samtidigt är det färre som uppger att de tror att brottsligheten ökar kraftigt. År 2006 uppgav 41 procent att de trodde det och år 2014 hade andelen sjunkit till 25 procent.

”Det är den lägsta uppmätta nivån sedan mätningarna började. Det är en intressant utveckling som vi kommer att följa noga”, säger Thomas Hvitfeldt på Brå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA