Omfattande neddragningar inom SJ

SJ2013-12-17

SJ ska dra ned en miljard kronor på tre år. Det kommer att innebära att mer än var tionde anställd måste lämna sitt jobb. Enligt vd Crister Fritzon är bolagets kostnadsläge för högt i förhållande till konkurrenterna.

Sedan millennieskiftet har SJ förlorat trafiken på åtskilliga linjer i konkurrens med andra trafikbolag. Allt fler regionala tåg körs av regionala kollektivtrafikbolag. Enligt Sydsvenskan är 40-60 procent av verksamheten finansierad med skattemedel.

”De har helt andra villkor för sin trafik än vad vi har. Det är en utmaning för oss att trafikhuvudmännen konkurrerar med hjälp av subventioner från landstingen”, säger Crister Fritzson till tidningen.

”Men vi beklagar oss inte. Det här är den verklighet vi lever i. Vi överlåter till andra att avgöra om det är rimligt att skattesubventionerad tågtrafik konkurrerar ut den kommersiella tågtrafik som vi står för.”

Crister Fritzson vill åstadkomma en bantad organisation inom SJ med tydligare processer och bättre planering. Siktet är inställt på att minska SJs kostnader med mellan 10 och 15 procent, skriver Sydsvenskan. Neddragningen är en nödvändig anpassning för att SJ ska vara en stark aktör på den svenska marknaden, säger Crister Fritzon till tidningen:

”Det är normalt för alla bolag att titta över kostnadsnivån. Vi måste värna vår konkurrenskraft när vi möter ökad konkurrens. Vi tittar på alla våra kostnader för att skapa en mer konkurrenskraftig organisation.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA