Omställningspengar utan effekt

ARBETSMARKNAD2015-02-19

De pengar som satsades på omställning för personal som sades upp från Volvo 2008-2009 gjorde ingen nytta. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

I samband med omfattande neddragningar vid Volvo Cars under åren 2008-2009 begärde regeringen stöd från Europeiska Globaliseringsfonden, EGF. Pengarna användes till att ge cirka 1 200 personer olika utbildningar som delfinansierades av EGF. Nu visar Riksrevisionens granskning att det tog längre tid för dessa personer att få arbete jämfört med andra varslade som inte fått motsvarande stöd. Inte heller på längre sikt gav deltagande i programmet ökade chanser att få jobb. Dessutom blev tiden i efterföljande arbetslöshet längre vid en längre utbildning.

”Det finns en risk att man i sådana här situationer låser fast sig vid en och samma lösning. Vår granskning gäller det fall när EGF-medel användes vid omskolningsåtgärder efter varsel vid Volvo. Men vi tror att man kan dra generella lärdomar, till exempel att det är bra med olika typer av åtgärder och att dessa sätts in snabbt”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Också i samband med stora neddragningar vid Astra Zeneca år 2010 och Saab Automobile år 2011 fick Sverige stöd från EGF för att kunna erbjuda omskolningsåtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA