Operatör vill ha tillsynsmyndighet

INTEGRITET2014-01-28

Det är ett hot mot rättssäkerheten att flera myndigheter utövar tillsyn över integritetsfrågor. Det anser Tele 2s vd Thomas Ekman och jurist Stefan Backman i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD.

Myndighetssverige har inte förändrats för att möta den ökade datatrafiken i mobilnäten, skriver Thomas Ekman och Stefan Backman. Mellan första halvåret 2012 och första halvåret 2013 ökade trafiken med 68 procent. Samtidigt har smartphones tillsammans med moderna 4G-nät inneburit helt nya kundbeteenden och behov. Ansvaret för integritets- och dataskyddsfrågorna i Sverige ligger i dag splittrat på flera myndigheter, skriver de två:

”Vi föreslår därför att regeringen, för att säkerställa en rättssäker hantering av svenska mobilanvändares rättigheter på integritets- och dataskyddsområdet, inrättar en central oberoende integritetsskyddsmyndighet.”

Den myndigheten bör få ett samlat ansvar för integritets- och dataskyddsfrågor, anser de. Fler tillsynsmyndigheter behövs inte – en centralisering ger en god möjlighet till effektivisering och vore samhällsekonomiskt sunt.

”Det innebär en risk ur ett rättssäkerhetsperspektiv att vi som operatör i dag måste förhålla oss till både PTS och Datainspektionen som tillsynsmyndigheter i integritetsfrågor, då deras befogenheter och åsikter ofta skiljer sig. Till det kommer att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska granska hur myndigheter begär ut uppgifter från oss och hur dessa används. Därför kan samma fråga få tre olika svar, men också falla mellan tre olika myndigheters stolar. Att det sedan finns fler myndigheter, exempelvis Justitiekanslern, Socialstyrelsen och Länsstyrelserna, som har tillsyn över integritetsfrågor på andra områden visar ytterligare på splittringen”, skriver Thomas Ekman och Stefan Backman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA