Oro för MSBs framtid i Karlstad

MSB2017-04-13

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekryterar fler medarbetare i Stockholm än i Karlstad. ST kritiserar att antalet anställda blir allt fler i Stockholm medan de blir färre i Karlstad.

Under 2015 och 2016 har MSB i Stockholm fått 50 nya tjänster medan Karlstadskontoret minskat med 30. I procent har verksamheten i Stockholm växt med tjugo procent och i Karlstad krympt med sju procent, enligt en granskning som gjorts av Sveriges Radio P4 i Värmland.

”Vissa medlemmar har väldigt kraftiga reaktioner på detta och tror absolut att det är någon förflyttning som sker - och till och med att man gör det i smyg. Jag delar inte riktigt den meningen fullt ut”, säger STs avdelningsordförande Jan Karlsson till radiokanalen.

ST vänder sig emot att myndigheten i sina platsannonser anger att den sökande kan välja placeringsort mellan Stockholm och Karlstad. Enligt Jan Karlsson blir jobbet på MSB i Stockholm en språngbräda i den egna karriären, och väldigt många går vidare till annat jobb efter ett år eller två.

”Många gånger är det så att de här med väldigt hög utbildning och kompetens inte blir kvar. Det är krävande att få in ny personal när de försvinner efter ett år eller två. Om Konsumentverket lyckats få en väl fungerande kompetent verksamhet i Karlstad så borde väl MSB också kunna lyckas med det”, säger han till P4 Värmland.

HR-konsulten Owe Jordan, operativt ansvarig för omställningar och anställningar inom MSB, säger till Värmlands Folkblad att placeringen kan vara en öppen fråga om arbetsuppgifterna inte är beroende av tjänstgöringsorten:

”En konsekvens av lagen om offentlig anställning är att förtjänst och skicklighet avgör vem som erbjuds anställning. Då är det klart att om det finns en stor ort som Stockholm och en lite mindre ort som Karlstad så är det relativt sett fler som kan söka från Stockholm”, säger han till tidningen.

STs avdelningsordförande Jan Karlsson säger till Värmlands Folkblad att det finns medlemmar som är oroliga för myndighetens framtid i Karlstad. Själv delar han inte den oron. Tvärtom tror han att det kan bli aktuellt med fler jobb i Karlstad:

”Bland annat planeras det för ett civilt försvar igen, och där finns mycket kompetens i Karlstad som skulle kunna tänka sig att jobba med sådana frågor. Då blir det per automatik fler jobb som trillar in i Karlstad”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA