Överbelagda fängelser stort problem

KRIMINALVÅRD2014-05-05

I flera europeiska länder är överbelagda fängelser ett stort problem, enligt en rapport från Europarådet. Värst är läget i Serbien med 159 intagna per 100 platser.

Europarådet redovisar läget i de europeiska fängelserna i en rapport som visar att antalet intagna totalt minskade mellan 2011 och 2012, från 1 825 000 till 1 737 000. Men trots minskningen med 90 000 personer har problemet med överbeläggning påverkats i låg utsträckning. Den genomsnittliga beläggningen i Europarådets medlemsländer har gått ned från 99 till 98 intagna per 100 ordinarie platser. I 21 av de 47 länderna är överbeläggning ett problem.

Serbien har störst överbeläggning. Därefter kommer Italien (145 per 100 platser), Cypern (140), Ungern (139) och Belgien (132).

Flest intagna i förhållande till befolkningen har Georgien, där 516 av 100 000 invånare sitter i fängelse, och Ryssland, med 501 intagna per 100 000 invånare. I Sverige är motsvarande siffra knappt 68. Lägst ligger San Marino, där den enda intagne skulle representera 3 per 100 000 invånare, och landet hade haft så stor befolkning.

Europarådet redovisar också kostnaderna för kriminalvården per intagen. Billigast är Bulgarien, där en intagen kostar 3 euro per dag. Dyrast är fängelserna i Sverige, där varje dygn i kriminalvården kostar 620 euro. Genomsnittet ligger på 103 euro.

Enligt Europarådets ministerråd minskar överbeläggningarna möjligheterna till rehabilitering:

”Frihetsberövande ska vara den sista sanktionen att ta till. Regeringarna uppmanas att använda andra alternativ i första hand, som övervakning, samhällstjänst, husarrest eller elektronisk fotboja”, skriver Europarådet i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA