Annons:
”Sju månaders slit med papper har lönat sig”, säger Martin Angelin, som är nöjd med att ha fått tillbaka jobbet som gränskontrollant.Bild:Julia Lindemalm
polisen
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Överklagade och fick sitt jobb tillbaka

Gränskontrollanten Martin Ange­lin blev uppsagd, samtidigt som Polisen sökte nya gränskontrollanter. Han är övertygad om att skälet var att han lider av narkolepsi. Han överklagade och fick rätt till samma tjänst som han hade innan.

En dag i januari 2016 fick Martin Ange­lin veta att han skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Men ett par veckor innan han skulle sluta fick han höra att arbetsgivaren skickat ut ett mejl om att Polisen sökte 10 till 15 nya gränskontrollanter.

– Det var en massa andra som fått mejlet, men inte jag. Och trots att de sökte gränskontrollanter hörde ingen av sig, utan jag fick sluta. Jag var den ende som fick gå, berättar han.

Martin Angelin var en av många som vaccinerade sig mot svininfluensa 2009. Fem år senare fick han diagnosen narkolepsi, en sjukdom som orsakar sömnighet och muskelsvaghet.

Enligt Martin Angelin handlade uppsägningen inte om arbetsbrist, utan berodde på hans sjukdom och funktionsnedsättning. Det bekräftar också  Angelica Hultgren, styrelseledamot i STs avdelningsstyrelse:

– Det sade chefen på gränspolisen till mig i telefon.

Martin Svensson, chef på gräns­polisens inre kontroll i region syd, säger till Publikt att han inte vill kommentera ett enskilt fall.

Martin Angelin berättar att han verkligen vill jobba vid Polisen och att han är mycket engagerad i sitt jobb. 2014 vann han exempelvis "Mångfalds­priset" för sitt arbete med att skapa ett samarbete mellan polis, pensionärer och ungdomar.

Martin Angelin sökte de nya tjänsterna, men fick inte någon av dem. Ingen från Polisen hörde av sig. Då överklagade han tjänstetillsättningarna till Statens överklagandenämnd. 31 augusti kom nämndens beslut: Han hade rätt till en tjänst.

– Det kändes ju otroligt skönt, eftersom det varit en väldigt lång process. Nu är det bevisat av en oberoende part att jag har rätt till tjänsten, säger Martin Angelin lättat.

Några dagar efter överklagandenämndens beslut kallades han in till sin forna arbetsgivare, Polisen i Skåne.

– De sa att de skulle följa beslutet. Jag är så lycklig. Sju månaders slit med papper har lönat sig. Jag får återgå till samma tjänst. Det är guld värt för mig, säger Martin Angelin och för­klarar att han är väldigt nöjd med det stöd han fått från ST under hela processen.

Bli den första att tycka till!