Annons:
Arbetsmarknad
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Parter vill ha bättre villkor för etableringsjobb

Nu kräver LO och de privata arbetsgivarna att de planerade etableringsjobben ska ge rätt till uppehållstillstånd. Parterna vill också att etableringsjobben ska ge rätt till a-kassa och sjukpenning.

Flera LO-förbund och arbetsgivarorganisationer har kommit överens om ett förslag om så kallade etableringsjobb, som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Utgångspunkten är att staten ska svara för en stor del av de etableringsanställdas inkomst, och parterna har begärt att få förhandla med regeringen om villkoren.

”Vi har bett om ett möte, helst med statsministern, finansministern och arbetsmarknadsministern, så att det blir tydligt för tjänstemännen i regeringskansliet att det här ska lösas snabbt”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Arbetet.

Utöver kravet att de som får etableringsjobb ska omfattas av socialförsäkringar som a-kassa och sjukförsäkring anser parterna också att en tvåårig etableringsanställning ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd, skriver tidningen.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, är kallsinnig till parternas krav:

”Där måste jag säga att jag tror att det är väldigt svårt att tänka sig att det här skulle leda till förändringar i migrationspolitiken. Det tror jag är att begära för mycket av regeringen”, säger Ylva Johansson till Arbetet.

Hon avvisar också parternas krav på att något annat än själva lönen skulle ligga till grund för a-kassa eller sjukpenning. Enligt parternas uppgörelse om etableringsjobben skulle halva den anställdes ersättning, cirka 8 000 kronor per månad, betalas ut som lön från arbetsgivaren och den andra hälften betalas av staten.

Parterna kräver också att staten ger uppdraget att hitta dem som ska komma ifråga för de nya etableringsjobben till någon annan aktör än Arbetsförmedlingen, skriver Arbetet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till tidningen att parterna kommer att kallas till överläggningar med regeringen de närmaste dagarna.

Bli den första att tycka till!