Pensionsblanketter från webben stoppade

PENSIONER2016-03-09

Pensionsmyndigheten hotas av kaos sedan oseriösa bolag beställt en kvarts miljon ändringsblanketter på webben, skriver Svenska Dagbladet. Men ST-ordföranden vid myndigheten är inte orolig över att det ska växa till ett arbetsmiljöproblem.

Pensionsmyndigheten har polisanmält två fondförmedlare för att med oseriösa metoder försöka få privatpersoner att byta fonder inom premiepensionssystemet. Enligt anmälan har både Svensk fond & försäkringsanalys och Lundstedt fond och finans bytt fonder åt pensionssparare utan att de själva fått godkänna det, skriver Svenska Dagbladet. Och enligt Pensionsmyndigheten finns det ytterligare fondförvaltare som ringer upp PPM-sparare och försöker förmå dem att byta till sådana fonder som förvaltaren säljer.

Totalt har cirka 240 000 ändringsblanketter beställts från myndighetens webbplats, och nu har Pensionsmyndigheten tillfälligt stoppat möjligheten att beställa blanketter den vägen:

”Vi får massbeställningar av fondblanketterna. Vissa av våra ärenden är nu försenade. Det är helt vansinnigt”, säger Pensionsmyndighetens fondexpert Monica Petersson till tidningen.

Enligt Monica Petersson har hanteringen av blanketter försenat postgången och gjort att myndigheten fått problem att skicka ut beslut och andra viktiga handlingar.

Men Ann-Christine Jonsson, ordförande för ST vid Pensionsmyndigheten, tror inte att antalet blanketter ska leda till problem för personalen. Blanketterna hanteras i huvudsak automatiskt vid myndigheten, det är bara i de fall något är oklart som det krävs manuella insatser av någon handläggare.

– Jag har svårt att tro att det skulle leda till några arbetsmiljöproblem, även om det skulle komma in många fler blanketter än normalt, säger hon till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA