Tomas Nilsson, värd på Moderna museet, är inte förvånad över att hot och kränkningar är vanligt förekommande på landets museer. »Men visst är det tråkigt när det blir svart på vitt att det upplevs även av kolleger på andra arbetsplatser«.
Bild: Elis Hoffman
Tomas Nilsson, värd på Moderna museet, är inte förvånad över att hot och kränkningar är vanligt förekommande på landets museer. »Men visst är det tråkigt när det blir svart på vitt att det upplevs även av kolleger på andra arbetsplatser«.

Personal hotad på vart tredje museum

KULTUR2017-05-09

På vart tredje museum har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar, visar en ny rapport. »Det är tråkigt att säga att man tycker att kränkningar är en del av vardagen«, säger Tomas Nilsson, värd på Moder­na museet och ST-medlem.

Besökarna kommer oftast på dagtid och under ordnade former. Men det är ingen garanti för att personalen ska slippa hot och kränkningar, visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys. På mer än vart tredje museum har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar under 2015.

– Det främsta problemet vi har är besökare som kränker museivärdar med sexistiska eller rasistiska kommentarer, främst riktade mot kvinnliga kolleger, säger Tomas Nilsson, värd på Moderna museet i Stockholm.

Han är inte förvånad över att hotfulla situationer uppstår på museer runt om i landet, eftersom den fria entrén gör att det blir mycket folk i omlopp.

– Fri entré är bra och det ska vara mycket folk. Men som museiarbetare som jobbar i sal är man rätt mycket själv och det kan bli lite utsatt. Det finns helt klart lägen för folk att uppträda hotfullt och våldsbenäget, säger Tomas Nilsson.

Moderna museet har personal från säkerhetsföretaget Securitas på plats dygnet runt. Vid vernissager eller andra tillställningar med mycket folk och där det förekommer alkohol hyr museet även in ordningsvakter.

Kränkningar är så pass vanliga att det har blivit en arbetsmiljöfråga som diskuterats med arbetsgivaren, enligt Gunnar Marklund, STs sektionsordförande på Moderna museet.

Det finns en handlings­plan som går ut på att utsatt personal ska tillkalla ordningsvakt för att avhysa besökaren, snarare än att ingripa på egen hand.

– Men innan personalen har hunnit kalla på hjälp med sin kommunikationsradio har besökaren oftast försvunnit i mängden eller gått ut, säger Gunnar Marklund.

På två tredjedelar av de närmare 100 museer som ingår i undersökningen har det även förekommit stöld eller skadegörelse.

På Tekniska museet pågår just nu en utställning om vad mobil­telefoner har betytt för nyanlända under deras flykt till Sverige.

– Där har vi sett folk som har spottat på utställningen. Vi har inte anmält något än, men noterat att det händer och att vi ska hålla ett extra öga på det, säger Denice Fix, STs sektionsordförande på Tekniska museet.

Förutom de statliga museerna ingår även regionala, kommunala och privata museer i rapportens statistik.

Trakasserier och förstärkt säkerhet

  • Hot, våld eller kränkningar mot personal har förekommit på 37 av de 98 undersökta museerna.
  • På vart tionde museum har hot eller våld mot besökare förekommit.
  • Hälften av de utsatta museerna har förstärkt säkerheten genom extra säkerhetsvakter, larm till ensamarbetande personal eller kontantfria souvenirbutiker.
  • Fem museer har valt bort delar av verksamheten på grund av hot, skadegörelse eller stöld.

Källa: Myndigheten för kulturanalys

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA