Annons:
polisen
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Polischef i Skåne anklagas för kränkningar

En gruppchef på Polisen i Skåne anklagas för trakasserier och kränkningar av ett flertal anställda. Chefen ska också ha förbjudit anställda att gå till facket. ”Vi vill att gruppchefen ska omplaceras till en icke arbetsledande position”, säger STs sektionsordförande Lise-Lotte Lindberg.

Kränkande särbehandling, repressalier, baktalning, ifrågasättande av klädsel och kommentarer kring utseende. Det uppger anställda på en av Polisens enheter i Skåne att de varit utsatta för av en gruppchef under det senaste året.

Medlemmar från ST, Polisförbundet, Saco och Seko vittnar om hur gruppchefen också uttryckt att de inte får lov att kontakta sina respektive förtroendevalda.

De ska också ha blivit tillsagda av gruppchefen om att inte gå till företagshälsovården med problem relaterade till arbetsmiljön på enheten, beskriver Lise-Lotte Lindberg, sektionsordförande för ST inom Polisen i södra Skåne.

Gruppchefen tillträdde sin tjänst i början av 2016.

– Ganska omgående började ett ledarskap som inte var bekvämt för medarbetarna. Det här handlar om en gruppchef som har en katastrofal arbetsledning helt enkelt, säger Lise-Lotte Lindberg.

Hon fick först höra talas om situationen på enheten för ett år sedan. En begäran till regionnivå om att omplacera gruppchefen lämnades in, men avslogs.

Enligt Lise-Lotte Lindberg jobbar ett tjugotal personer på den aktuella enheten, över hälften av dem har vittnat om de påstådda arbetsmiljöproblemen.

– Det vi har velat sedan januari är att gruppchefen ska omplaceras, eftersom personen inte uppfyller de kriterier som arbetsgivaren själv har satt upp kring ledarskap på myndigheten, säger Lise-Lotte Lindberg.

Huvudskyddsombudet har nu anmält gruppchefen till Arbetsmiljöverket. Polisen region syd har startat en internutredning för att komma fram till om åtgärder ska vidtas, och i så fall vilka.

I nuläget sitter gruppchefen kvar.

Bli den första att tycka till!