Polisen i blåsväder för friserade siffror

POLISEN2015-10-13

Polisen har ägnat sig åt att frisera statistik för att framstå i bättre dager. Det är slutsatsen efter en granskning i Skåne som behandlas i en ledare i Dagens Nyheter.

Ledarskribenten Hanne Kjöller skriver i Dagens Nyheter om en granskning som gjorts vid Skånepolisen, som visar att nästan vartannat av 191 granskade polisärenden inte blivit ordentligt utrett. I vart fjärde fall borde förundersökningen ha letts av en åklagare. Men ännu allvarligare är att anmälningarna kodats om i polisens register i ett av fem relationsbrott i samband med att förundersökningen lagts ned:

”Det handlar om de brottskoder som kopplas till anmälan och som ligger till grund för offentlig statistik, forskning och resurstilldelning. Siffror som också utgör en bas för det offentliga samtalet, mediernas rapportering och för människors uppfattning om hur våldet ser ut och vad polisen gör åt det. En systematisk och medveten felaktig kodning är ett sätt vilseleda allmänheten. För brottsoffret innebär det en minskad chans till juridisk upprättelse och skadestånd”, skriver Hanne Kjöller.

Att frisera siffrorna genom att koda om i brottsstatistiken kan göra det lättare att nå volymmålen, där brott i nära relationer länge har utgjort ett fokusområde, skriver hon i sin ledare:

”Rapporten borde ha slagit ned som en bomb när den presenterades i februari 2013. Men det gjorde den inte. Den arkiverades.”

Det är klart att det inte får vara så att man ägnar sig åt att frisera sanningen, eller omkoda brottslighet för att framstå i bättre dager, skriver inrikesminister Anders Ygeman, S, i en kommentar till Dagens Nyheter. Han säger att regeringen har vidtagit åtgärder för att komma bort från att polisen ”räknar pinnar”:

”Det första är att vi har avskaffat ”new public management” i regleringsbrevet för polisen, och polisen får i uppdrag att återkomma med förslag till styrmodeller. Och det handlar nu i högre grad om att den lokala brottsligheten ska avgöra vilka polisinsatser man får, snarare än siffermål satta av regering och riksdag i Stockholm”, säger Anders Ygeman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA