Polisen lägger locket på om flyktingsituationen

POLISEN2016-01-22

Polisen har infört en särskild kod, kod 291, för ärenden där migranter är inblandade på något sätt. Men när Dagens Nyheter vill ta del av materialet är det stopp.

Under hösten och vintern har flyktingmottagandet lett till att polisen fått lägga extra resurser på gräns- och utlänningskontroll och ordning och säkerhet. I de delar av landet där Migrationsverket har boenden har Polisen också fått göra utryckningar med anledning av hot, våld och mordbränder.

Alla regioner inom Polismyndigheten avsätter personal till arbetet kring flyktingmottagandet. Själva insatsen kallas Alma och kodas med beteckningen ”kod 291”.

Dagens Nyheter har försökt att få ta del av anmälningar, information och statistik kring Alma och kod 291. Men det vill Polismyndigheten inte lämna ut med hänvisning till att det är arbetsmaterial.

Tidningen har också publicerat ett internt direktiv som visar att myndigheten lägger locket på:

”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”

Polisens pressekreterare säger till Publikt att koden kan jämföras med en projektkod för kommenderingen. Där samlas allt från stort till smått, erfarenhetsberättelser, anmälningar, bemanning, resurstilldelning och underrättelseinformation.

Koder används också vid speciella kommenderingar som valrörelser och fotbollsmatcher, enligt pressekreteraren som förklarar att det inte lämnas ut någon information så länge insatserna pågår. Däremot går det att begära ut enskilda anmälningar och förundersökningar som sekretessprövas på sedvanligt sätt.

Men flera kommunikatörer som Dagens Nyheter har talat med förstår inte den stränga sekretessen.

”Att kalla siffrorna för arbetsmaterial är heltokigt. Vi är en myndighet och ska redovisa fakta, punkt slut”, säger en källa till Dagens Nyheter angående att lämna ut statistik om antalet anmälningar.

STs ordförande Karin Svenning förstår att man inte lämnar ut en del av informationen eftersom det finns en hotbild mot flyktingförläggningarna.

– Men det är klart att man blir fundersam kring varför man inte kan lämna ut annan information.

Hon är också bekymrad över den arbetssituation som Alma-kommenderingen innebär.

– Det är ansträngt. Vi har folk från hela landet som kommenderas ned till Skåne, både poliser och civilanställda. Även ute i landet, där det finns flyktingboenden, påverkas arbetssituationen. Det innebär att annan typ av verksamhet, till exempel utredningar av vardagsbrottslighet, blir lidande.

Enligt henne har Polismyndigheten begärt mer resurser.

– Den här situationen är inget som försvinner. Vi har en världsbild i dag som gör att det inte kommer trappas ned inom det närmaste året.

Polismyndigheten uppger att Alma preliminärt ska avslutas 18 februari 2016 och att arbetet då ska ingå i den vanliga organisationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA