Polisen vill anställa fler redan i år

POLISEN2016-03-02

Polisen behöver ytterligare 3 300 anställda under kommande år för att klara av de ökade kraven på verksamheten. Det framgår av myndighetens budgetunderlag till regeringen.

För att Polisen ska klara sitt uppdrag bedömer myndigheten att det behövs en förstärkning med 2 000 poliser och 1 300 civilanställda till år 2020. Det fordrar en resursförstärkning på 3,9 miljarder kronor, enligt Polisens budgetunderlag för åren 2017-2019.

Under 2016 beräknas 600 civilanställda ny- och återrekryteras. Utökningen av antalet civilanställda ska sedan fortsätta under 2017, enligt myndigheten.

”Det är framför allt migrantströmmarna som ökar belastningen på oss. På kort sikt innebär det gränskontroller och ökad tillsyn vid asylboenden. På sikt måste vi också vara beredda att kunna bistå mer vid verkställigheter”, kommenterar rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Polisverksamheten möter också ökade krav på handräckningar, insatser mot människosmuggling och lokalt brottsförebyggande arbete. Flyktingsituationen medför dessutom ökade krav på språkkompetens och förmåga att utreda okända identiteter, enligt pressmeddelandet.

”Det förhöjda terrorhotet ökar också kraven på oss. Vi behöver förstärka vår insatsförmåga för att kunna förebygga och avvärja ett terrordåd”, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Trots de stor ansträngningarna under 2015 har Polisen gått in i 2016 med en ekonomi i balans, påpekas i budgetunderlaget. Utöver tilldelat anslag har polisen ett anslagssparande motsvarande drygt 400 miljoner kronor. Det beror på att en del kostnader som prognosticerades för 2015 har förskjutits till 2016, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA