Polisen vill ha 1 000 nya civilanställda

POLISEN2018-03-06

Polisen behöver anställa 1 000 nya civila medarbetare med expertkompetens redan under 2019 och 2020. Det skriver Polismyndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen.

För att möta de ökade kraven ser Polismyndigheten ett behov av att anställa ytterligare 1 000 civila medarbetare med expertkompetens redan under 2019 och 2020, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Bakgrunden är bland annat en ökad belastning på grund av den grova våldsbrottsligheten, en ökande befolkning och nya arbetsuppgifter för polisen. Rekryteringarna ska bland annat stärka utredningsverksamheten, den forensiska verksamheten och öka det juridiska stödet inom polisen.

”Det är en utmaning med att snabbt utöka antalet polisanställda. Vi måste därför fortsätta arbetet för att förbättra arbetsvillkoren och medarbetarnas arbetsmiljö. Det krävs för att kunna behålla polisens attraktionskraft för nuvarande medarbetare och för att attrahera nya medarbetare”, konstaterar ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

Polismyndigheten delar regeringens bedömning att polisen behöver 10 000 fler medarbetare till utgången av 2024. Det innebär att ytterligare 7 000 behöver medarbetare rekryteras till utgången av 2024, utöver tidigare beslut.

”Läget i de mest brottsutsatta områdena har försämrats med fler dödskjutningar och ökad otrygghet. Det krävs ytterligare satsningar för att vända utvecklingen av den grova brottsligheten och samtidigt klara av annan brottslighet som till exempel sexualbrott och internationella stöldligor”, kommenterar Mats Löfving i pressmeddelandet.

Enligt underlaget måste polisens IT-kompetens och infrastruktur på IT-området utvecklas, då merparten av brottsutredningarna är IT-relaterade i någon form.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA