Polisen vill öka samarbetet med militären

POLISEN2017-04-03

Polisen vill få större möjligheter att ta hjälp av militären i samband med terrorism riktad mot Sverige. Inrikesminister Anders Ygeman är beredd att se över lagen, säger han till Ekot.

Polisen har sedan 2006 möjlighet att be militären om hjälp i samband med terrorhandlingar i Sverige. Men möjligheterna till samarbete är mycket begränsade, konstaterar Polisen som nu vänt sig till regeringen med en begäran om en lagändring.

”När vi tittar på några av de större attentat som har skett så tror vi att vårt behov av skydd och bevakningsuppgifter kommer att vara väldigt, väldigt stort. Inte minst för att skydda befolkningen och för att förhindra ett eventuellt fortsatt attentat eller flera attentat”, säger Jonas Hysing, som är chef för Nationellt taktiskt råd vid Polismyndigheten, till Ekot.

Polisen vill kunna ta försvarets hjälp att till exempel skydda en järnvägsstation eller ett torg i samband med ett pågående terrordåd.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, säger att han kan tänka sig att utreda polisens förslag.

”Jag är beredd att titta vidare på hur vi kan se till att gränsdragningen mellan polis och militär blir så tydlig som möjligt, och hur vi kan dra bästa möjliga nytta av varandras resurser”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA