Annons:
Polisen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Polisen vill öka samarbetet med militären

Polisen vill få större möjligheter att ta hjälp av militären i samband med terrorism riktad mot Sverige. Inrikesminister Anders Ygeman är beredd att se över lagen, säger han till Ekot.

Polisen har sedan 2006 möjlighet att be militären om hjälp i samband med terrorhandlingar i Sverige. Men möjligheterna till samarbete är mycket begränsade, konstaterar Polisen som nu vänt sig till regeringen med en begäran om en lagändring.

”När vi tittar på några av de större attentat som har skett så tror vi att vårt behov av skydd och bevakningsuppgifter kommer att vara väldigt, väldigt stort. Inte minst för att skydda befolkningen och för att förhindra ett eventuellt fortsatt attentat eller flera attentat”, säger Jonas Hysing, som är chef för Nationellt taktiskt råd vid Polismyndigheten, till Ekot.

Polisen vill kunna ta försvarets hjälp att till exempel skydda en järnvägsstation eller ett torg i samband med ett pågående terrordåd.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, säger att han kan tänka sig att utreda polisens förslag.

”Jag är beredd att titta vidare på hur vi kan se till att gränsdragningen mellan polis och militär blir så tydlig som möjligt, och hur vi kan dra bästa möjliga nytta av varandras resurser”. 

Bli den första att tycka till!