Polisförbundet tar chefstillsättning till domstol

ARBETSRÄTT2017-05-16

Polisförbundet stämmer Polismyndigheten för felaktigheter vid tillsättningen av tjänsten som chef för nationella insatsstyrkan. Tidigare har Statens överklagandenämnd underkänt tjänstetillsättningen.

Publikt har i en tidigare artikel uppmärksammat turerna kring tillsättningen av chef för Polisens nationella insatsstyrka.

När Polisen omorganiserades 2015 utlystes tjänsten som chef för nationella insatsstyrkan. Den posten innehade Marie Jarné­rus i flera år. Hon sökte tjänsten men fick den inte. Marie Jarnérus överklagade och Statens överklagandenämnd kom fram till att det var hon som hade rätt till jobbet.

Men trots nämndens beslut vill arbets­givaren inte ge henne jobbet. Därför har det pågått en tvist mellan Polisförbundet och Polismyndigheten. Nu har Polisförbundet uppenbarligen ledsnat och konstaterar att myndigheter måste följa Statens överklagandenämnds beslut.

I stämningsansökan till Arbetsdomstolen yrkar förbundet på allmänt skadestånd om 200 000 kronor och vite om 1 miljon kronor ”eller belopp som domstolen finner skäligt” om Polismyndigheten inte följer Statens överklagandenämnds beslut och erbjuder Marie Jarnérus tjänsten.

Polismyndigheten har flera argument till att Marie Jarnérus inte erbjöds anställningen.

Ett skäl som angetts är att hon redan hade en kommissarieanställning och att det därför inte var möjligt för henne att överklaga anställningsbeslutet till det som hos Polismyndigheten är en funktion som insatschef – något som är ett arbetsgivarbeslut enligt myndigheten.

Statens överklagandenämnds ord­förande, Susanne Billum, har tidigare sagt till Publikt att hon är riktigt upprörd över hur Polisen agerar.

”Det borde vara självklart att följa nämndens beslut eller komma in med det underlag vi efterfrågar. Men tyvärr har vi fått svaret att de inte kan följa nämndens beslut”, sade hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA