Postnord behöver tillskott på fem miljarder

POSTEN2017-02-28

Postnord kommer att säga upp 3 000-4 000 anställda i Danmark de kommande åren, och bolaget kräver närmare fem miljarder svenska kronor för att klara ekonomin, skriver danska Politiken.

Det är den danska delen av Postnord som blöder på ett sådant sätt att det kommer att krävas flera miljarder i ägartillskott de närmaste åren. Enligt Politiken har Postnords ledning informerat ägarna, den danska och svenska staten, att det kommer att krävas ett kapitaltillskott på närmare fyra miljarder danska kronor, motsvarande cirka fem miljarder svenska kronor, till Postnord i Danmark. Pengarna ska bland annat täcka extraordinära kostnader i samband med att en stor del av bolagets tjänstemän sägs upp och posthanteringen omorganiseras.

Postnord har i dagsläget cirka 10 000 anställda i Danmark. Under de senaste åren har bolaget sagt upp ungefär 1 000 anställda per år. Fjolårets driftsunderskott på 1,5 miljarder kronor innebar att Postnord Danmarks ägarkapital är slut, skriver Politiken, och uppger att flera källor säger till tidningen att ett ägartillskott är oundvikligt.

”När vi är igenom omställningen av vårt företag är jag säker på att den danska delen av Postnord kommer att vara ett bra och sunt företag, som inte behöver ytterligare statliga tillskott”, säger styrelsens ordförande Jens Moberg till tidningen.

Den svenske näringsministern Mikael Damberg har begärt finansiell och juridisk rådgivning för att utvärdera företagets agerande och bedöma handlingsalternativ. ”Men någon sådan har inte kommit än”, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos näringsministern, till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Posten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA