Annons:
Öppenhet
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Postnord får kritik för visselblåsarsystem

För enkla lösenord och otydlighet om vilka som har tillgång till uppgifter gör att Postnords så kallade visselblåsarsystem inte följer personuppgiftslagen, anser Datainspektionen. Företaget åläggs nu att rätta till bristerna.

På Postnords hemsida finns ett formulär där personer med koppling till bolaget anonymt kan skicka in uppgifter för att uppmärksamma oegentligheter inom koncernen. Men det så kallade visselblåsarsystemet har flera brister, visar en tillsyn som Datainspektionen har gjort.

Den som vill anmäla brister inom Postnords verksamhet måste först logga in i systemet med ett användarnamn och tillhörande lösenord. Det är en osäker metod som inte följer personuppgiftslagen, enligt Datainspektionens tillsynsbeslut.

Inspektionen ålägger därför Postnord att säkerställa så att enbart administratörer av systemet kan ta del av personuppgifter i fortsättningen, genom att göra processen kring inloggning säkrare. Bolaget har inte heller angett vem som får använda systemet på ett tillräckligt tydligt sätt. Något som också måste rättas till, enligt beslutet.

Bli den första att tycka till!