Annons:
Posten
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Postnord kan få privata delägare

Danska regeringen överväger att sälja delar av Postnord till privata aktörer, skriver Dagens Nyheter. En sådan lösning skulle kunna ge det kapitaltillskott bolaget behöver utan statliga insatser.

Postnord är i ekonomisk kris, sedan verksamheten i Danmark drabbats av en snabb nedgång av den traditionella brevhanteringen. För att klara lönsamheten planerar bolaget en stor personalminskning där upp emot 4 000 anställda i Danmark ska bort. Omställningen kräver ett kapitaltillskott på flera miljarder kronor från ägarna, svenska och danska staten.

Eftersom varken danska eller svenska staten är villig att skjuta till pengarna finns det tankar i danska regeringen på att släppa in en ny ägare i Postnord, skriver Dagens Nyheter.

Syftet med att få in privata delägare skulle enligt tidningen vara att öka tempot i Postnords strategiomläggning. Men en utredning som genomförts av Nordea i Danmark, på uppdrag av den danska regeringen, ifrågasätter att det skulle vara möjligt att på kort tid säga upp bort emot 4 000 anställda och samtidigt upprätthålla servicenivån.

”Just nu handlar det om att lösa problemen i ett nödlidande företag, där skattebetalarnas pengar står på spel. Men på längre sikt bör staten inte äga en verksamhet som agerar på en fullt ut avreglerad marknad”, skriver den danska transportministern Ole Birk Olesen i ett e-brev till tidningen Politiken.

Näringsminister Mikael Damberg, S, bekräftar att han har informerats om den danska utredningen.

”Den visar vilka svårigheter företaget möter. Man ska ta alla utredningar på allvar, men vi väntar med att kommentera den danska utredningen tills vi har alla utredningar klara”, säger han till Dagens Nyheter.

Bli den första att tycka till!