Annons:
Transportstyrelsen
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Privatpersoner kräver skadestånd av Transportstyrelsen

Flera privatpersoner har anmält Transportstyrelsen efter it-skandalen. Det rör sig bland annat om personer med skyddad identitet som nu måste byta namn och identitetshandlingar, rapporterar Sveriges Radio.

Det är oklart om uppgifter om enskilda individer har hamnat i orätta händer efter it-skandalen på Transportstyrelsen, men många privatpersoner känner sig kränkta och är rädda att deras personuppgifter kan spridas och missbrukas.

17 privatpersoner har anmält Transportstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO, och flera har polisanmält myndigheten, enligt SR.

Transportstyrelsen har hittills fått in 18 brev med skadeståndskrav från privatpersoner, bland annat från personer med skyddad identitet som menar att myndighetens agerande innebär ökade kostnader för dem då de nu måste vidta åtgärder för att skydda sig själva, till exempel genom att byta namn och skaffa nya identitetshandlingar, uppger SR.

Men majoriteten av dem som kräver skadestånd skriver att de upplever sig kränkta då deras personuppgifter hanterats felaktigt.

”Vi kommer att utreda om det finns någon grund för att bevilja skadestånd i vart och ett av de här fallen”, säger Daniel Granqvist verksjurist på Transportstyrelsen, till SR.

 

 

 

Bli den första att tycka till!