Annons:
HÖGSKOLAN
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Professor fälld för fiffel med välgörenhet

En professor vid Blekinge tekniska högskola har fällts i Statens ansvarsnämnd för ett försök att skänka högskolans pengar till välgörenhet genom en bluffaktura. Ansvarsnämnden anmäler händelsen till åtal, trots att en tidigare polisutredning lagts ned.

Professorn ska enligt Statens ansvarsnämnd ha bett en restaurang att skicka en faktura för 200 måltider som i verkligheten aldrig skulle levereras. I stället skulle restaurangen vidarebefordra de 70 000 kronor som fakturan gick på till välgörenhet.

Professorn ska tidigare ha fått besked om att högskolan inte får skänka pengar över huvud taget, men alltså försökt att kringgå bestämmelserna.

Högskolan polisanmälde händelsen, men förundersökningen lades ned redan dagen därpå med motiveringen att det saknades förutsättningar att ”på ett juridiskt bindande vis” fastställa gärningsman.

Men Statens ansvarsnämnd anser att professorn i vart fall är skäligen misstänkt för att ha begått ett brott och lämnar därför in en åtalsanmälan. ”Det förhållandet att polismyndigheten omedelbart lade ned förundersökningen föranleder ingen annan bedömning”, skriver nämnden i sitt beslut.

Bli den första att tycka till!