Annons:
Jämställdhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Projekt för jämställdhet i domstolar

De svenska domstolarna behöver bli bättre på jämställdhet. Det är slutsatsen efter en undersökning som genomförts på sex av domstolarna i Sverige, uppger Ekot.

Under fjolåret inledde sex av Sveriges domstolar ett samarbete för att se över verksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv  – Göta hovrätt, Södertörns, Helsingborgs och Värmlands tingsrätter, samt förvaltningsrätterna i Malmö och Karlstad. Arbetet utgår från ett uppdrag från regeringen till Domstolsverket. På torsdagen hölls en workshop för domstolsanställda i Norrland för att redovisa resultatet av undersökningen, berättar Ekot. Sådana arrangemang kommer att genomföras också i andra delar av landet.

En av slutsatserna är att det finns brister i jämställdheten i själva rättssalarna. Det finns ett mönster som återspeglar normer som finns också i samhället i stort, säger myndighetens jämställdhetsstrateg Emma Ravald till Ekot. 

”Nästan alla domstolar i Sverige kommer vara med på det här och det är ganska unikt att träffas på det här sättet. För domstolarna är det nytt att gemensamt lyfta jämställdhetsfrågan”, säger hon.

Bli den första att tycka till!