Annons:
Terrorism
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Räddningstjänster kritiska mot MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiseras av två räddningstjänster för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat. Kritiken framförs i en skrivelse till regeringen, rapporterar Ekot.

Bakom det kritiska brevet till regeringen står räddningstjänsterna i Storstockholm och Storgöteborg. De vill att regeringen griper in för att förbättra myndigheternas insatser vid terrordåd. MSB har bland annat i uppdrag att se till att polisen, räddningstjänsten och sjukvården är tillräckligt rustade inför ett terrordåd.

”Det har inte hänt tillräckligt mycket, det går för långsamt, och vi ser ingen tydlighet på den nationella nivån”, säger Svante Borg, förbundsdirektör vid Storstockholms brandförsvar, till Ekot.

Räddningstjänsterna anser att MSB har misslyckats med att ta fram riktlinjer och se till att de olika blåljusmyndigheterna har inövade rutiner om ett terrordåd inträffar. Enligt Svante Borg är jämförbara länder bättre förberedda än Sverige inför terrordåd.

”Vi välkomnar verkligen det här initiativet från räddningstjänsterna i storstäderna, och de har ju varit med från början när vi startade det här för ungefär ett och ett halvt år sedan. Självklart skulle väl alla vilja att det här kom fram mycket, mycket snabbare, men samtidigt är det ett rätt komplicerat arbete, så det kräver en hel del överväganden, och framför allt en samsyn”, säger Jan Wisén vid MSB till Ekot.

Bli den första att tycka till!