Rakel i drift i hela landet

POLISEN2011-05-30

Kommunikationssystemet Rakel är nu utbyggt i hela Sverige. Jämtland, Västerbotten och Norrbotten är klara. Från och med i dag använder alla polismyndigheter Rakel.

Rakel är ordinarie kommunikationssystem för alla polismyndigheter från och med i dag, måndag. Men systemet är inte problemfritt. Förra året rapporterade polisen 243 tillbud som beror på bristande täckning, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Bland annat har poliser misslyckats med att kalla på förstärkning. Det har också förekommit svårigheter med att få kontakt med räddningstjänsten. Ett problem är att systemet tycks vara känsligt vid regn.

Totalt sett är Göran Krook, verksamhetsansvarig på Rikspolisstyrelsen, dock nöjd med införandet av Rakel.

- Dålig täckning levde vi med under det gamla systemet också, då fick man flytta lite på sig. Men nu när Rakel har tagits i drift fungerar det bättre än det gamla systemet, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Tillbuden är sammanräknade i polismyndigheternas interna system för rapporterade arbetsskador.

Rakelsystemet

Ett nationellt kommunikationssystem som ska stärka
samhällets krishantering. Rakel används inte bara av polis och
räddningstjänst utan även av kommuner, landsting och en del privata
bolag. Trafikverket, Regeringskansliet och Riksdagsförvaltningen har också anslutit sig
för att kunna kommunicera vid större kriser.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap administrerar Rakel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA